Kane najvredniji igrač svijeta, Messi na drugom mjestu, Ronaldo nije među 50

Švicarski CIES, nezavisni institut za nogometnu statistiku i istraživanja, donio je izvještaj o relativnoj vrijednosti najskupljih nogometaša na svijetu.

CIES je u obzir uzimao dva parametra – koliko je novca klub potrošio na dovođenje igrača, te trenutni potencijalni iznos odštete.

Zanimljivo, na prvom mjestu nalazi se Harry Kane koji je prošao omladinske kategorije Tottenhama, te mu je ulazna vrijednost 0, a CIES njegov potencijalni transfer procjenjuje na 198 miliona eura.

Lionel Messi, kojem je također ulazna vrijednost 0 jer je ponikao u omladinskoj školi Barcelone, je na drugom mjestu s milionom manje od Kanea.

Na trećem mjestu je još jedan igrač Tottenhama. Dele Alli je u Spurse došao za 7 miliona eura, a trenutna vrijednost mu je 171 milion, što znači da bi Tottenham na njemu zaradio 164 miliona.

Zanimljivo, među 50 najskupljih igrača nema Cristiana Ronalda, što znači da njegova trenutna vrijednost manja od 145 miliona eura s obzirom da je Portugalac u Real došao za 94 miliona, a posljednji na listi je Sergej Milinković-Savić čija je vrijednost “u plusu” 51 milion.

Kompletnu listu možete pogledati na ovom linku.

Klix
Back to top button