Izetbegović: Ova slika iz Zetre šalje poruku snage i jedinstva kakvu nema nijedna druga stranka

Ovo je najveći skup najvažnijeg dijela strukture Stranke demokratske akcije (SDA) u njenom postojanju. Ovo je, faktički, neka vrsta sabora SDA. Kazao je ovo predsjednik te stranke Bakir Izetbegović tokom obraćanja na današnjem programskom skupu SDA u Olimpijskoj dvorani Zetra.

Foto: Faktor

Posebnu zahvalnost na dolasku je Izetbegović uputio članovima SDA iz Krajine, a broj ljudi koji se odazvao skupu, istaknuo je Izetbegović, premašio je očekivanja. Važno je, dodaje, da se u ovakvom bremenitom historijskom trenutku razbistre političke magle, da se artikuliraju stavovi SDA i da se pošalje jasna poruka članstvu i javnosti.

– Prva i najvažnija poruka današnjeg sabora je ova slika iz Zetre. Slika koja šalje jasnu poruku i onima koji nas vole i onima koji nas ne vole. Ovo je slika snage, sloge i jedinstva kakve nema nijedna druga stranka u BiH. Niko nema ono što ima SDA. Niko nije i ne može biti kao SDA. Jer niko nije ni prošao putem koji smo mi pregazili, niti je mogao ponijeti breme koje smo mi iznijeli. Mi smo snaga koja je prije tri decenije pokrenula demokratske procese u ovoj zemlji. Mi smo otvorili prostor slobodi. Mi smo organizirali odbranu ove zemlje. Mi smo postigli mir, a zatim ostvarili reforme koje su ovu zemlju vodile naprijed. Mi smo vodili brigu o stotinama hiljada raseljenih, ranjenih, demobiliziranih, o porodicama koje su ostale bez hranilaca. To je samo naša referenca. To je naša zasluga na koju trebamo biti ponosni – poručio je Izetbegović.

Tu ulogu su, dodaje predsjednik SDA, u nekoliko navrata preuzele druge političke opcije i svaki put su, ističe, pravili greške i promašaje koje je SDA morala popravljati.

– Neke od tih promašaja, poput rušenja Aprilskog paketa ili prihvatanja asimetričnih rješenja kada su u pitanju domovi naroda, vjerovatno nikada nećemo moći popraviti. I zato im nikada više ne smijemo dozvoliti da od SDA preuzmu vodeću ulogu i zato danas ovaj skup u Zetri. BiH trebaju uspjesi i napredak, a SDA je jedina snaga koja je, uvijek i uprkos svemu, donosila napredak – kazao je Izetbegović.

SDA kao najjača karika

Kadrovi SDA, koji čine okosnicu vlasti u državi, entitetu FBiH i nižim nivoima vlasti, su, poručio je predsjednik SDA, iskusna, žilava, patriotska mreža koja se odupire probuđenim silama dezintegracije, opstrukcije i negacije te osigurava stabilnost u zemlji, napredak na njenom euroatlantskom putu i oporavak privrede.

– Ko god misli da je to lak zadatak, vara se. Mi jesmo najjača karika, ali samo jedna od pet unutar aktuelne koalicije, i zato napredak ne može ići puno brže i puno bolje – pojasnio je Izetbegović.

Izetbegović je izjavio i da su bh. patrioti, predvođeni SDA-om, postali faktor bez kojeg niko ne može praviti nikakve računice i kalkulacije u BiH i regionu. Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji, on je istaknuo da se BiH nalazi na historijskoj raksrsnici između euroatlanstske perspektive, mira, stabilnosti i sigurnosti sa jedne te stranputice u koju nas gura sve više faktora sa druge strane.

– Sve se glasnije i sve drskije dovodi u pitanje opstanak BiH, njena cjelovitost, napada se na Dejtonski mirovni sporazum, a time i na mir. Zagovaraju se nove unutarnje podjele zemlje. Bošnjaci i općenito bh. patrioti se stigmatiziraju, optužuju za ekstremizam, nacionalizam. Istina o našoj borbi se pokušava relativizirati, odbrana od agresije prikazati kao građanski rat u kom su sve strane podjednako krive, institucije i mediji koji stoje na putu destabilizirajućim i separatističkim snagama su pod permanentnim pritiskom. Pravosuđe, OSA, CIK, Javni RTV servisi, sve je to izloženo pokušajima slabljenja ili političkog ovladavanja. U vrhu pravosuđa Bošnjaka već skoro godinu dana nema. Uklonjeni su. Pokušavaju se ukloniti strane sudije iz Ustavnog suda, pokušavaju se donijeti zakoni koji će amnestirati stranačke lidere protiv kojih se vode, ili ima razloga da se vode, sudski procesi. Zaustavlja se rad Vlade FBiH samo sa ciljem smjene časnog i vrijednog direktora Porezne uprave koji je namakao stotine miliona KM za FBiH i, naravno, zamjerio se mnogim moćnicima. Zahtjeva se ultimativno smjena rukovodstva FTV-a, a posljednja imenovanja na BHT-u su provokacija za sve bh. patriote, a posebno za one koji su okusili opsadu Sarajeva – poručio je Izetbegović.

Predvodnik tih snaga se, tvrdi Izetbegović, je predsjednik entiteta RS Milorad Dodik, koji je postao glavni remetilački faktor u cijeloj regiji.

– U više navrata je kazao da je njegov plan pocijepati BiH. Nabavio je 2.500 jurišnih pušaka. Nabavka tolike količine oružja koje koristi vojska, a ne policija, uznemirujuća je poruka za sve normalne i dobronamjerne ljude u BiH i regiji. Već ranije sam upozoravao na proces militarizacije policije RS-a kao i na formiranje paravojnih jedinica u tom dijelu BiH. Ukoliko se Dodika, koji je već na američkoj “crnoj listi”, ne zaustavi, to će biti problem ne samo za BiH, nego i za regiju, a time i za EU – izjavio je predsjednik SDA.

Podsjetio je i na Dodikove uvrede na račun Bošnjaka, ali i na raspirivanje separatističkih emocija, što je, ocjenjuje on, opasna i nepredvidiva igra. Najveću štetu takvom politikom će, smatra Izetbegović, nanijeti štetu upravo Srbima.

– Nipošto ne treba potcijeniti sile koje ovakva Dodikova politika može osloboditi. Kada iz boce pustite šovinistički i militaristički duh, kao što je to svojedobno uradio Milošević, nemoguće ga je vratiti nazad – upozorio je Izetbegović, naglasivši da bi šutnja na ovakvu politiku samo ohrabrila donošenje “avanturističkih odluka” radikalnih snaga u entitetu RS.

– Odlučno ćemo se suprotstaviti svakom nasrtaju na BiH, svakom pokušaju njene daljnje etno-teritorijalne podjele. Svi koji se usude da krenu u takve nepromišljenje avanture, snosit će odgovornost za ono što će se u tom slučaju neminovno desiti. BiH su pokušali podijeliti i 90-ih i svi smo svjedoci kakve je posljedice dogovor u Karađorđevu imao za BiH – dodao je.

Nema otcjepljenja dijelova BiH

Otcjepljenja bilo kojeg dijela BiH, uvjeren je Izetbegović, neće biti, a to se naročito odnosi na Srebrenicu, Tomašicu i sva mjesta pokolja nad nevinim žrtvama udruženih zločinačkih poduhvata. Istaknuo je i ulogu potpredsjednika entiteta RS Ramiza Salkića te federalnog ministra Edina Ramića na brizi o povratnicima u entitet RS. Predsjednik SDA je podsjetio i na za državu BiH štetne dogovore Milorada Dodika i predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragana Čovića.

– Da se uklone strane sudije iz Ustavnog suda, da HDZ zastupa interese SNSD-a i RS-a u Vijeću ministara, da će HDZ i SNSD zajedno, kako kažu, odabrati bošnjačkog partnera nakon izbora 2018, “najslabiju kariku među Bošnjacima”, kako je to konkretizirao Dodik. Ovim se provociraju zvanični koalicioni partneri, i Srbi i Bošnjaci, i pokušava pritiskom postići prihvatanje političkih ustupaka. Ustvari, takva sprega i pritisak koji ona proizvodi rapidno smanjuju šanse da se postignu kompromisi. Pritiscima ništa postići neće. Put za postizanje dogovora sa Bošnjacima i njihovim predstavnicima nisu pritisci, već saradnja i relaksacija odnosa – istaknuo je Izetbegović.

SDA, ističe, neće prihvatiti prijedloge HDZ-a o izmjenama Izbornog zakona koji su u suprotnosti sa presudama Evropskog suda za ljudska prava te koje potiru građanski princip u korist etničkog i vode diktatu manjine nad većinom. Za stranku kojom predsjedava kaže da, suprotno optužbama ljevice, ne zastupa bošnjački nacionalizam, a naročito šovinizam, već, dodaje, vodi bosanskohercegovačku proevropsku politiku.

– Mi smo patrioti koji se nisu odrekli svoje vjere i identiteta – kazao je Izetbegović te dodaje:

– SDP i ostale, kako kažu “građanske stranke” ne uspijevaju ovih dana ni u čemu da se dogovore, osim u u neutemeljenom napadu na SDA. Ljevičari ne mogu ništa SNSD-u, niti HDZ-u. Ne mogu ništa onima koji prave probleme BiH. Što bi rekao narod, ne mogu im pera odbiti. Ali su se strasno usmjerili na nas koji je branimo i grčevito čuvamo. I nama mogu nanijeti izvjesnu štetu. Mogu dodatno zbuniti i podijeliti patriotski dio glasača. Lijeve stranke se ne bore za interes države, jer da to rade ne bi napadali nas koji je branimo. Ljevičari se bore za vlast, i u toj borbi su spremni nanijeti štetu zemlji i narodu u toj borbi – poručio je Izetbegović.

Regionalni odnosi

Govorio je predsjednik SDA i o regionalnim odnosima, koji, kako je kazao, nisu onakvi kakvi bi trebali biti, naročito zbog brojnih neriješenih pitanja koja se ne rješavaju.

– Različiti pogledi na prošlost, negiranje genocida, slavljenje i veličanje ratnih zločinaca opterećuju odnose. Istovremeno, dio političkih predstavnika Srba i Hrvata u BiH se često ponaša kao ispostava susjednih država, prečesto rade u interesu Zagreba i Beograda, a ne u interesu svoje zemlje – istaknuo je Izetbegović.

Odnosi Bošnjaka i Srba se, smatra on, popravljaju, ali jako sporo. Izetbegović je kazao kako je Vučić svjestan da Dodik usporava popravljanje tih odnosa te da vjeruje kako predsjednik Srbije nema namjeru učestvovati u bilo kakvoj destabilizaciji u regionu. Među otvorenim pitanjima je naglasio rješavanje pitanja hidroelektrana na Drini i naknada za korištenje hidropotencijala na rijeci Drini. Otvorena pitanja postoje i u odnosima sa Hrvatskom, poput nevraćene imovine BiH na teritoriji te zemlje, plaćanja naknada za korištenje vode iz buškog jezera ili granice na moru.

– Da bi se odnosi nastavili popravljati, potrebno je da Hrvatska i Srbija prihvate BiH kao ravnopravnog sagovornika i partnera, da se prestanu stalno i iznova ignorisati naši stavovi, interesi i prava – konstatirao je Izetbegović te dodaje:

– Jači smo mi nego što to mnogi misle i procjenjuju – zaključio je Izetbegović.

Specijalni rat protiv BiH

Govoreći o radu Predsjedništva BiH u proteklom mandatu, Izetbegović je istaknuo donošenje više od 1.000 odluka te usvajanje strateških dokumenata koji se na odbranu i vanjske poslove koji su čekali na usvajanje 15. godina, poput Pregleda odbrane i Strategije vanjske politike. Uprkos opstrukcijama koje su postojale, on ističe učinke vlada koje su usvajale uvećane budžete, stabilizirale fondove, a državni nivo i FBiH, dodao je, mogu funkcionirati bez zaduživanja kod MMF-a.

– Po osnovu direktnih i indirektnih poreza je prikupljeno nekoliko milijardi KM više u odnosu na ranije mandate i planove. To je direktan odraz jačanja privrede. Po bitnim ekonomskim parametrima pratimo susjedne zemlje, u porastu izvoza i padu broja nezaposlenih smo prvi u regionu – pojasnio je Izetbegović.

Kada je obećanje o 100.000 novouposlenih za deset godina, Izetbegović je naglasio da se to obećanje ubrzano ispunjava

– Ako ovako nastavimo, bit će 150.000 novouposlenih u deceniji. I to neće biti dovoljno! Treba sve ubrzati, i najefikasniji način za to je ubrzana izgradnja infrastrukture. Posebno cestovne za koju smo stvorili sve preduslove, planske, zakonske, finansijske. Na nedavno održanoj Londonskoj konferenciji je zaokružena finansijska konstrukcija za Koridor Vc. Problem je što oba ministarstva prometa, i oba javna preduzeća koja se bave izgradnjom brzih cesta i autocesta, predvode kadrovi iz redova HDZ-a i SBB-a. Svezane su nam ruke. Obećavali su autoputeve sa šest traka. Pitamo se zašto nisu napravili barem koji kilometar obične ceste sa dvije trake – kazao je predsjednik SDA.

Izetbegović je ukazao na specijalni rat koji se vodi protiv Bošnjaka, koji, kako je kazao, traje više od dvije decenije.

– Odmah po završetku rata krenule su naručene kritike Alije Izetbegovića, SDA, reisul-uleme, generala koji su organizovali odbranu. Godinama ništa dobro niste mogli pročitati o ljudima i političkim snagama koje su bile srčika patriotizma, očuvanja identiteta i otpora – izjavio je.

Danas je, ističe, nešto bolje, ali patriotske snage ne smiju biti naivne i slijede kraj očiju.

– Dobrohotni bošnjački narod, čija je osnovna mahana višak merhameta, se predstavlja kao radikalan, sklon vjerskom ekstremizmu, imputiraju mu se namjere stvaranja islamske države i kalifata, optužuje se za militarizaciju, stvaranje paravojski. Krivi se i relativizira istina o agresiji na BiH, falsifikuju istorijske činjenice, izjednačavaju se strane, stigmatiziraju se branioci. I u tome učestvuju i Bošnjaci. Avaz, list koji je svojedobno Aliju Izetbegovića proglasio ličnošću stoljeća u BiH, nedavno ga je optužio za pokušaje podjele BiH, a “bošnjačku državnu mafiju” za početak rata – zaključio je Izetbegović.

https://www.facebook.com/TEUFIK/videos/10156293192456598/

Izvor: Faktor

Back to top button