Sa završenim pitanjem Kosova završena priča o otcjepljenju RS

Nakon poruke Zapada Srbiji da je pitanje Kosova završena stvar, postal je jasno da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije mario za insistiranja predsjednika RS Milorada Dodika da pitanje Kosova vezuje za pitanje RS.
Politički analitičar i direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić za Vijesti.ba kaže da je pitanje izgradnje efikasne države u BiH i pitanje statusa, odnosno normalizacije odnosa Srbije i Kosova indirektno, ali i prirodno povezano.

“Takođe, tačno je da su neki političari, a po svemu sudeći i vlast koju predvodi Vučić, u RS vidjeli mogućnost za osnaživanje sopstvene pozicije u regionu, pa i u samoj BiH, a potom u eventualnim razgovorima oko nekih novih granica na Balkanu i na Kosovu. Najnovija poruka jedna je u nizu, koja kaže da ta vrsta razmišljanja o odnosu prema RS neće biti od koristi, barem ne u vidljivom roku”, smatra Janjić.

No, konstatuje da je komplikovanija igra odnos prema Miloradu Dodiku, i kao fenomenu i kao čovjeku koji trenutno monopoliše moć i vlast u RS, a često propagira razgraničenje, odvajanje i secesiju.

“Dodik je igrač koji je potreban Rusiji, ali nije on na odmet ni Zapadu. Dok god on postoji, neizvjesnost oko budućnosti RS je velika, a to znači da se sa malo uloženog napora može kontrolisati proces i u RS i u BiH. Međutim, onog časa kada se postignu dogovori, uključujući i pravno-obavezujući sporazum o Kosovu, ona vrsta politike kakva je Dodikova postaće nepotrebna”, zaključuje Janjić u razgovoru za Vijesti.ba.

Nakon susreta sa raznim evropskim zvaničnicima i posjete Njujorku, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić napokon je dobio pravi uvid u to gdje stoji stvar sa Kosovom, jer se do sada špekulisalo i očekivalo da će nova američka administracija eventualno biti na strani podjele Kosova, što je sada isključeno, kaže za Vijesti.ba predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko.

Ona se osvrnula i na činjenicu da je predsjednik RS Milorad Dodik u više navrata tražio od Vučića da vezuje pitanje Kosova za pitanje RS.

“Na pitanje administracija Borisa Tadića o legalnosti deklaracije kosovskog Parlamenta, Međunarodni sud pravde u Hagu presudom, koju je Vučić pominjao, rekao je da jeste legitimna. Tada je završena priča oko Kosova. U istom mišljenju Suda postoji i jedan paragraf koji se odnosi na RS, a gdje se kaže da RS nema pravo na referendum o otcjepljenju. Ta priča je završena, a sada je pitanje kako će Dodik sve to da proguta i kako će izgledati završnica u Beogradu i RS”, navodi Biserko.

(Vijesti.ba)

Back to top button