Slučaj Davida Dragičevića otvara brojna pitanja: Gdje su nestali Dušica, Bojan, Alen…

Smrt Banjalučanina Davida Dragičevića (21) kao i brojne kontroverze koje su se pojavljivale tokom šest dana potrage za njim, otvorile su brojna pitanja o potrazi za nestalima u bh. entitetu Republika Srpska.

Ovaj tragični slučaj podsjetio je i na desetine slučajeva osoba koje su pod nerazjašnjenim okolnostima nestale, a da do danas nisu pronađene.

U periodu od 1990. godine do danas, u RS je prijavljen nestanak 2.198 osoba, dok je aktivna potraga za još 292. Samo na području policijske uprave Banja Luka aktivna je potraga za 74 osobe.

Duže od mjesec intenzivno se traga za nestalom Dušicom Božić (36) iz Laktaša. Ova mlada žena je nestala 19. februara ove godine u jutarnjim satima, kada se, prema tvrdnjama porodice, iz kuće u Laktašima udaljila u nepoznatom pravcu. Prema tvrdnjama nekih mještana posljednji put je viđena u naselju Ada u Laktašima u blizini mosta na ovoj lokaciji.

– U skladu sa Uputstvom o potražnoj djelatnosti, policijski službenici PU Banja Luka i dalje preduzimaju potrebne mjere i radnje u cilju pronalaska lica i potraga će trajati sve dok se ne pronađe – naveli su u PU Banja Luka.

Među nestancima koji već dugo godina intrigiraju pažnju, posebno banjalučke javnosti, je nestanak Bojana Koprene za kojim se traga već skoro četiri godine. Za to vrijeme, u cilju njegovog pronalaska, angažovani su deseci policajaca, pripadnika Civilne zaštite, rodbina, prijatelji i drugi. Nažalost, bez rezultata.

U rubrici “Potrage” na web-stranici MUP-a RS-a, o okolnostima njegovog nestanka se kratko navodi: “Dana 7. jula 2014. godine oko 19 sati otišao u ugostiteljski objekat “Krčma kod Roze”, u mjestu Kola, Banja Luka. U navedenom objektu je bio do 21 sat. Nakon navedenog perioda nema saznanja o licu Bojan Koprena. U slučaju pronalaska imenovanog obavijestiti MUP RS”.

Poseban senzibilitet javnosti probuđen je kada je nestao dvogodišnji Damjan Oroz. Nestao je krajem 2010. godine u čelinačkom naselju Luke. U trenutku nestanka bio je u društvu sa ocem, koji ga je nakratko ostavio na obali rijeke Vrbanje i od tada mu se gubi svaki trag. Mjesecima su obale i korite ove rijeke pretraživali ronioci banjalučkog kluba “Buk” i Specijalne jedinice MUP-a RS, ali dječaku do danas nema traga.

Dvije godine nakon Damjana nestao je troipogodišnji Alen Bukva u Međeđi kod Višegrada. Pod misterioznim okolnostima nestao je ispred svoje kuće koja se nalazi pored magistralnog puta. Dječak se igrao ispred kuće bez odjeće i obuće i od tada mu se gubi svaki trag.

Jedna od najmasovnijih potraga u RS dogodila se 2007. godine kada je nestao tada devetogodišnji Miloš Todorović. Posljednji put je viđen 7. novembra 2007. godine. Todorović je iz sela Veletova, ali su se njegovi roditelji odlučili preseliti u Višegrad zbog lakšeg školovanja sina. Pretpostavlja se da je Miloš, trčeći za loptom, pao u rijeku, gdje je lopta i pronađena, ali to nije dokazano.

Više od dvije godine prošle su i od misterioznog nestanka maloljetnog Dragoljuba Misimovića (16), učenika gradiške Gimnazije kojem se krajem decembra 2015. godine izgubio svaki trag. Tinejdžer je pod izgovorom da mora otići kupiti sendvič, izašao sa šestog časa, a zatim se nije vratio na nastavu. Do porodice su stizale različite informacije, a očajni roditelji do danas nisu odustali od potrage za sinom.

U MUP-u RS-a podvlače da je prilikom potrage za nestalom osobom važan podatak o vremenskom periodu koji je protekao od trenutka njegovog nestanka.

Napominju da o svim korisnim informacijama o nestalom, građani mogu odmah da obavijeste policiju pozivom na broj 122 i dežurnom policajcu saopće informacije koje imaju, nakon čega će nadležni policijski službenik u skladu sa dobijenom informacijom preduzimati dalje potrebne mjere i radnje s ciljem pronalaska osobe.

Izvor: Faktor

Back to top button