MIT ILI ZABLUDA: Evo da li trudnice smeju da farbaju kosu!

Sigurno ste čuli da trudnice ne bi trebalo da farbaju kosu zbog hemikalija koje sadrži boja za kosu kako ne bi nanele bebi štetu.

Lekari smatraju da farba za kosu takođe nije dovoljno dugo u kontaktu sa kožom da bi sastojci bili apsorbovani do krvotoka.

“Ukoliko imate neku posekotinu ili ranu na koži glave, tada će biti apsorbovano malo više hemikalija”, rekao je dermatolog Dženifer Mekgregor.

Ali, čak i da niste trudni, jasno je da nije preporučljivo da se farbate ako imate ranu ili posekotinu na glavi. U ostalim slučajevima, nema razloga za brigu.

Neki tvrde da trudnice ne bi trebalo da farbaju kosu u prvom tromesečju, a doktor Sintija Gjamfi-Banerman kaže da nije neophodno da čekate da prođu tri meseca.

FOTO: PROFIMEDIA
Profesori ginekologije na Univerzitetu u Kolumbiji Elen Džejkobson Levin i Judžin Džejkobson, kažu da ljudi tako misle zbog toga što se u prva tri meseca formiraju organi fetusa.

“Ako želite da budete ultrakonzervativni, možete da čekate da prođe prvo tromesečje, ali sa stručnog gledišta, nema potrebe da to radite”, smatraju doktori.

Glavni problem sa kojim možete da se suočite prilikom farbanja kose, bilo da ste trudnica ili ne, je potencijalna alergijska reakcija od proizvoda koji dolazi u kontakt sa kožom.

Sudeći prema svim ovim lekarima, ne postoji dovoljno dokaza da bi farba za kosu mogla na bilo koji način da naškodi bebi u maminom stomaku.

Ako ste ipak zabrinuti da bi farba mogla da naškodi vašoj bebi, možete da potražite farbe za kosu na biljnoj bazi ili da ofarbatte takozvani balajaž, koji ne podrazumeva nanošenje farbe do korena i kože glave.

FOTO: PROFIMEDIA

Kurir.rs/Mondo/ Foto:Profimedia

Back to top button