Loše po zdravlje, kada roštiljamo svi radimo jednu OPASNU stvar!

Roštiljanje je vrlo opasno za nas. To je zato jer se prilikom roštijanja oslobađa kancerogena materija koja se označava kao akrolein. Stoga izbjegavajte roštiljanje.

Ono sto je opasno kod przenja na ulju je stvaranje akroleina, koji je kancerogen. Akrolein nastaje pregrijavanjem ulja i to na visokim temperaturama. Lakse se stvara iz zasicenih masnih kiselina, nego iz nezasicenih (za nezasicene proces pretvorbe traje jako dugo). Suncokretovo ulje ima vise zasicenih, dok maslinovo ulje ima vise nezasicenih masnih kiselina. Stoga, opasno je prziti na suncokretovom ulju.

Da bi ovo dokazali, ne treba vam nikakav specijalni laboratorij, dovoljno je kuhinja. Akrolein je crne boje. Pravite pohovane snicle na maslinovom i suncokretovom ulju i vidite gdje ce vam se stvoriti vise crne supstance?

Zbog te crne supstance – akroleina, rostilj se ne preporucuje u ishrani.

Bolje je da uzmete meso i ispečete ga na tavi u kokosovom ulju. Tako neće biti puno masno i biće zdravije. Zato koristite kokosovo ulje više za prženje. Ipak, ako želite roštiljati, ne radite to često. I ne sijecite meso nožem dok roštiljate.

Ako želite ponekad roštiljati, pripremite marinadu na sljedeći način. Za marinadu je potrebno:

3-4 čehna bijelog luka
Maslinovo ulje
Nešto sirćeta
Malo soli i bibera
Pomiješajte sve ove sastojke u zdjelu, a potom stavite meso u nju da odstoji. Kasnije ispecite.

Izvor: megagiga.info

Back to top button