Erdogan najavio novi zakon: Dileri droge u školskim dvorištima dobijat će veće kazne od ubica

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da omladina koja ne zna svoju historiju i kulturno bogatstvo ne može biti garant svijetle budućnosti naroda i države, javlja Anadolu Agency (AA).

U medresi “Akif Inan“ u istanbulskom Basaksehiru danas je održana svečanost povodom završetka projekta izgradnje 80 škola i 59 školskih dvorana u Istanbulu, a skupu se obratio i turski predsjednik Erdogan koji je naglasio važnost kvalitete obrazovanja za budućnost nacije i države.

Ukazujući na ostvareni godišnji ekonomski rast od 7,4 posto i godišnji izvoz od rekordnih 160 milijardi dolara, Erdogan je kazao kako Turska odlučno pravi iskorake i u skladu s vlastitom vizijom postaje sve uticajniji regionalni i globalni faktor.

“Važnu ulogu u tom putu ima naše obrazovanje i odgoj. Naravno da je veliki uspjeh to što smo postigli i da nije za potcjenjivanje pozicija na kojoj se nalazimo. Međutim, smatram da još nismo postigli željeni nivo razvoja u oblasti obrazovanja i kulture“, kazao je Erdogan.

On je najavio da će revolucija turskog odgojnog i obrazovnog sistema u narednom periodu zahvatiti i samu srž i suštinu tog sektora u kojem je do sada učinjeno dosta u infrastrukturnom unapređenju.

“Garantom naše budućnosti ne možemo smatrati omladinu koja ne zna vlastitu historiju, nema saznanja o vlastitom kulturnom bogatstvu i koja nije odgojena u duhu naše civilizacije“, kazao je Erdogan.

Osvrnuvši se i na velike izazove s kojima se Turska suočava, Erdogan je kazao kako se Turska odlučno bori protiv svih unutrašnjih i vanjskih neprijatelja, u prvom redu terorista i svih terorističkih organizacija u regiji.

Saopćio je Erdogan da je od početka operacije “Maslinova grana“ na sjeverozapadu Sirije do sada neutralizirano 3.872 terorista.

Potsjetivši da je jučer posjetio vojnu bazu na tursko-sirijskoj granici u Hatayu, Erdogan je kazao da su moral, spremnost i odlučnost vojske na najvišem nivou i da su u pripremi novi ciljevi.

Osvrnuvši se i na aktivnu borbu protiv krijumčarenja droge u školskim dvorištima, Erdogan je kazao da nadležne turske institucije poduzimaju sve adekvatne mjere kako bi se takve pojave spriječile.

“Novim zakonom kojeg spremamo ćemo uvesti kazne tim dilerima koje će biti veće od onih koje se izriču za ubistvo čovjeka. Prijedlog zakona će danas ili sutra biti pred parlamentom“, kazao je Erdogan.

Turski predsjednik dalje je kazao da je pisac Cengiz Aytmanov u svojim romanima često koristio termin “mankurt“ (nemisleći rob) kojim je opisivao ispijene mozgove koji se kao takvi okreću protiv svoje porodice, naroda i države.

“Svi teroristi su robovi kojima je ispijen mozak. Takvi su svi oni koji rade protiv svog naroda i zemlje. Takvi su i svi oni koji po svijetu govore i rade protiv svoje države“, poručio je Erdogan.

Back to top button