Dačić: Odavno niko nije napao Kosovo kao Erdogan

Ivica Dačić / Vijesti.ba

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Srbija osuđuje svaku upotrebu hemijskog oružja, ali da neće donositi odluke koje bi “bile na tragu” mjera protiv Rusije, u vezi sa trovanjem nekadašnjeg špijuna Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji.
“Zalažemo se za punu istragu. (…) Ali Srbija ne funkcioniše na dugme. Naš interes je da se sazna istina ali nećemo po automatizmu donositi odluke koje znače narušavanje odnosa s Rusijom”, rekao je Dačić na konferenciji poslije sastanka s ministrom spoljnih poslova Burundija Alanom Aimeom Njamitveom.

Dačić je izjavio da ima pritisaka i zahtjeva u vezi s tim, ali da Srbija vodi nezavisnu spoljnu politiku.

Više od 20 zapadnih zemalja je protjeralo ruske diplomate zbog optužbi na račun Moskve da je odgovorna za trovanje Skripalja i njegove kćerke.

“Autogol Prištine”

Dačić je ocijenio kako je hapšenje direktora Kancelarije za Kosovo Marka Đurića u Kosovkoj Mitrovici “autogol” prištinskih vlasti.

“To je autogol prištinske administracije, a ima ih mnogo”, rekao je Dačić.

Prema njegovim riječima, “odavno niko nije napao Kosovo kao (turski predsjednik Recep Tayyip) Erdogan”.

Erdogan je u subotu kritikovao kosovskog premijera Ramuša Haradinaja zbog toga što je osudio deportaciju s Kosova šest turskih državljana za koje Ankara tvrdi da su pristalice navodnog organizatora neuspjelog državnog udara.

Dačić je naveo da je odlazak Đurića na Kosovo 26. marta bio u skladu s Briselskim sporazumom.

(Vijesti.ba / BETA)

Back to top button