Dodik želi pobjeći sa “crne liste”: RS plaća 90.000 dolara mjesečno na lobiranje u SAD-u

Vlada bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) je samo u posljednjih šest godina za rad Predstavništva RS-a u Washingtonu potrošila tri miliona KM. Američkih investicija, s druge strane, nema. Internet serveri ne pamte značajne vijesti objavljene u tamošnjim medijima u kojima se vlast ovog entiteta spominje u pozitivnom kontekstu, a kruna plaćenog predstavljanja RS-a u SAD-u je počasno mjesto Milorada Dodika na “crnoj listi” Ministarstva finansija SAD-a. Među rijetkim konkretnim “uspjesima” je nekoliko kvalitetnih obroka u kojima je uživala premijerka Željka Cvijanović, koja se u posljednje dvije godine našla među nekoliko stotina zvanica na tradicionalnom molitvenom doručku.

To, međutim, nije spriječilo Vladu RS-a da i ove godine izdvoji ogromna sredstva za rad Predstavništva u Washingtonu, ali i za usluge lobističkih firmi u SAD-u. Posljednji takav ugovor je ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS-a Zlatan Klokić potpisao u ime Vlade RS-a 29. januara 2018. godine sa kompanijom Picard, Kentz and Rowe LLP.

Picard, Kentz and Rowe LLP će, navodi se u ugovoru, savjetovati i predstavljati RS te raditi sa njihovim imenovanim predstavnicima na pružanju usluga savjetovanja i predstavljanja u vezi sa međunarodnim pravnim i političkim pitanjima. Ugovorom je precizirano da će ta pitanja usključivati:

– Zakonska prava i obaveze RS-a prema važećem međunarodnom pravu, uključujući i Dejtonski mirovni sporazum i druge međunarodne ugovore u kojima učestvuje BiH, poput Evropske konvencije o ljudskim pravima;

– Prava i obaveze RS-a i BiH u vezi sa Uredom visokog predstavnika (OHR), Vijeća za provedbu mira (PIC), Vijeća sigurnosti UN-a, OSCE-a, Evropske unije (EU), Vijeća Evrope i drugih;

– Odnosi sa međunarodnom zajednicom;

– Pravna pitanja u vezi sa usaglašavanjem institucija i zakona RS-a i BiH sa ustavnim okvirima BiH i Dejtonskim mirovnim sporazumom;

– Pravna pitanja u vezi sa usaglašavanjem institucija i zakona RS-a i BiH sa evropskim standardima u vezi sa pristupanjem EU;

Ugovorom nije predviđeno predstavljanje RS-a ili bilo kojeg zvaničnika tog entiteta u pitanjima koja uključuju pripremu i/ili postupanje u sudskim parnicama. Bilo kakvo zastupanje koje uključuje parnični postupak će, navodi se, biti dogovoreno odvojeno.

Dogovoreno je da će RS plaćati firmi Picard, Kentz anrd Rowe LLP mjesečnu naknadu u iznosu od 90.000 dolara za rad u okviru ovog ugovora, uključujući troškove nastale pružanjem ugovorenih usluga.

Firma Picard, Kentz anrd Rowe LLP je ugovorom definirano pružanje usluga proslijedila saradniku, 27-godišnjem advokatu Jeremyju Francku Lageleeju. Njegov je zadatak savjetovanje Vlade RS-a o pitanjima u vezi s međunarodnim pravom te kontaktiranje različitih izvršnih predstavnika, zvaničnika vladinih agencija te članova Senata i Kongresa.

Picard, Kentz anrd Rowe LLP nije jedina lobistička firma iz SAD-a sa kojom je Vlada RS-a sarađivala, odnosno plaćala lobističke usluge. Vlada RS-a je također koristila usluge konsultantske firme Dewey & LeBoeuf, koja je bankrotirala 2012. godine i čiji su bivši uposlenici osnovali Picard, Kentz anrd Rowe LLP, te Quinn Gillespie & Associates, Innovative Global Initiatives & Solutions i Myrmidon Group.

Najveće iznose je entitet RS potrošio upravo na usluge firme Picard, Kentz anrd Rowe LLP. Tako je, primjera radi, u februaru 2011. godine zaključen ugovor prema kojem se Vlada RS-a obavezala toj kompaniji plaćati čak 167.000 dolara mjesečno. Prema ugovoru za 2017. godinu, taj iznos je bio 90.000 dolara mjesečno, baš kao i 2016. godine. Procjene govore da je entitet RS do sada potrošio oko 30 miliona dolara na lobiranje u SAD-u. Iako se samo u prvom kvartalu ove godine zadužio za 120 miliona KM, te da se do kraja ove godine namjerava zadužiti za još 338 miliona KM, entitet RS ne odustaje od trošenja novca na jalovo lobiranje u SAD-u.

Izvor: Faktor

Photo:Faktor

Back to top button