“Imaš hranu i cigarete, šta hoćeš više”: Bosanac mjesecima bez plaće u Austriji

Foto: Colourbox.de

Radnički minibus, nešto alata i garaža, to je bio sav inventar mini građevinske firme u austrijskoj pokrajini Štajerskoj.

Broj zaposlenih varirao je od dvojice do šest radnika, a vlasnik je upravljao firmom na čudan način.

“Po vlastitom nahođenju je plaćao radnike, nije bilo nikakve radne evidencije, sve se svodilo na usmeni dogovor”, rekao je Gerhard Klinger, šef inspekcije rada u Štajerskoj.

Najveća žrtva nepodnošljivih radnih uvjeta postao je 25-godišnji državljanin BiH. Bosanac je radio danonoćno, ali više mjeseci nije primio plaću.

Tek nakon dugog moljakanja, vlasnik je pristao isplatiti naknadu državljanina BiH. No, Bosanac je odmah morao dio isplaćenog novca vratiti gazdi kao “pozajmicu” kako ovaj ne bi zatvorio kompaniju!

Pored rada na gradilištu, 25-godišnji Bosanac morao je održavati kuću i vrt svog poslodavca. Za ovu uslugu, zaposlenik je nagrađen smještajem u sobi bez stola i ormara, tek sa krevetom. Sve je trpio jer je vlasnik za njega zatražio austrijsku radnu dozvolu.

Kada je Bosanac upitao za plaću, gazda mu je odgovorio: “Šta hoćeš? Imaš hranu i cigarete od mene!”

Austrijski robovlasnik je izveden pred radni sud, ali je u međuvremenu njegova kompanija bankrotirala. Ipak, radnik iz BiH dobio je 10.000 eura iz Fonda za potraživanje propalih austrijskih kompanija.

Radiosarajevo.ba

Back to top button