RAT NA DRUŠTVENIM MREŽAMA Zorica Brunclik: Trebalo bi oporezovati žene koje odlažu potomstvo, ali i neženje

Pevačica Zorica Brunclik podsržala je inicijativu države da pomogne porodicu u borbi bele kuge, ali njena izjava o merama protiv žena koje ne žele da rode nije na društvenim mrežama naišla na odobrenje.

 

“Trebalo bi oporezovati žene koje odluče da odlažu potomstvo zbog profesije, kao i neženje”, rekla je Zorica Brunclik za “Večernje novosti”.

Šone@one33275699

Ali Zorica Brunclik i njen predlog da se materinstvo uvede kao profesija. Kad te pitaju šta si po profesiji, ti kažeš: “diplomirana majka, a ti?”
“Meni fali četvrto dete da diplomiram”

“Veliki sam protivnik trenutnog odnosa našeg zakona prema deci u porodici, koji različito vrednuje prvo, drugo, ili recimo peto ili deseto dete. Dok za prva tri deteta sleduje dečiji dodatak, već četvrto dete za državu ne postoji. To znam iz iskustva jer sam za treće dete, kao stilumaciju, dobila godinu staža, a za četvrto ništa, pa je poruka državi da nije ni potrebno. Dakle, jednak dečiji dodatak za svako dete u porodici. Sledeći korak je ozbiljna promena – uvesti u zakon profesiju žena koje rađaju, koje poput profesionalnih vojnika sklope ugovor s državom da će da rode najmanje četvoro dece. Za to bi dobijale platu i zaslužile penziju. Suština je da pre svega treba zaštititi žene na svaki način, da se ne bi dešavalo ono što je sada uobičajeno, da majka dobije otkaz kad objavi da je trudna ili se porodi, ili da bude u ozbiljnom problemu ako je muž ostavi. Zato treba da dobije svoju platu i dostojanstvo”,  ispričala je Zorica Brunclik.

FOTO: DAMIR DERVIŠAGIĆ

Kurir.rs/Večernjenovisti/Foto Aleksandar Jovanović Cile

Back to top button