Zima prošla, Omer i Džemila otvaraju vrata svoje aščinice

Nakon zimske pauze, Džemila (76) i Omer (77) Spahić u maju će ponovo otvoriti aščinicu „Kod Omera“ u Srebrenici, u kojoj već 50 godina rado ručaju Srebreničani, ali i oni koji posjete taj grad. Zahvaljujući ukusnim domaćim jelima, za njihovu aščinicu daleko se čulo, a nakon rata kod Spahića su na ručku bili svi visoki predstavnici i ambasadori u BiH te strani diplomati.

Nemoguće je doći u Srebrenicu a ne ručati „Kod Omera“. Tako je, uz visoke međunarodne diplomate, tu ručala i jordanska kraljica Nur, koja je bila oduševljena punjenim paprikama i pohovanim patlidžanima.

– U Srebrenicu sam se vratio 1999., kada su bošnjački funkcioneri počeli raditi u općinskoj administracij i ja sam im više od godinu spremao hranu – sjeća se Omer.

Godinu kasnije ušao je u posjed svoje kuće, koju je obnovio, zajedno s poslovnim prostorom, i ponovo otvorio aščinicu. Kaže da najviše posla ima ljeti.

Iako su oboje ispunili uvjete za penziju, Džemila i Omer ne žele staviti katanac na svoju aščinicu. Kada više ne budu mogli raditi, namjeravaju je nekome izdati pod zakup, da nastavi tradiciju. Omer bi novog aščiju uveo u posao, a Džemila bi jedno vrijeme pomagala u spremanju hrane.

Pola stoljeća rada

Po završetku ugostiteljske škole u rodnom Zvorniku, supružnici Spahić 1968. skrasili su se u Srebrenici. Aščinicu su najprije otvorili u centru grada, a nekoliko godina kasnije u kući koju su kupili. Radeći u aščinici, školovali su sina i kćerku, koji su otišli svojim putem i ne žele nastaviti njihovu tradiciju.

Avaz.ba

Back to top button