Vučić i Palmer razmijenili teške riječi oko Kosova i RS-a!

Mjesec dana poslije posjete Wessa Mitchella, još jedan zvaničnik SAD, Matthew Palmer boravio u Srbiji. Razgovor sa Vučićem protekao je u neprijatnom tonu, razmijenjene teške riječi o KiM i RS, pišu beogradske Novosti.
Nestrpljivost prištinskih saveznika, predvođenih Washingtonom, da zaokruže projekat kosovske nezavisnosti sve je veća, a samim tim sve su otvoreniji i pritisci na Srbiju i predsjednika Aleksandra Vučića.

To pokazuje i da su u nepunih mjesec dana Beograd “pohodile” dvije perjanice administracije Donalda Trumpa zadužene za ovaj region, s ciljem da srpskim vlastima predoče tvrde pozicije SAD kada je reč o Kosovu, pišu Novosti. List piše da je poslije ogoljenog nastupa zamjenika državnog sekretara Wessa Mitchella, koji je sredinom marta usred Beograda zazvečao oružjem “kosovske vojske”, tražeći njeno formiranje, u četvrtak sastanke sa srpskim državnim vrhom imao još jedan visoki vašingtonski diplomata.

Sa očiglednom namjerom da se srpski državni vrh drži pod stalnom tenzijom, Matthew Palmer, vršilac dužnosti zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja, prema informacijama Novisti, imao je zadatak da Beogradu pošalje sličnu poruku kao i njegov prethodnik – da je Zajednica srpskih opština najviše što Srbija može dobiti na Kosovu, pišu Novosti, mada se ovakav zaključak ne može izvesti na temelju službenog saopštenja u kome se uopšte ne spominje Zajednica srpskih opština na Kosovu.

Kako saznaju Novosti, razgovor Palmera i predsjednika Vučića protekao je u neprijatnom tonu, razmijenjene su oštre riječi, a šef srpske države navodno se nije ustezao da otvoreno iznese “čvrste pozicije Srbije kad je reč o Kosovu”.

Prema saznanjima “Novosti”, Palmer je pomenuo i čvrste veze između Beograda i Banje Luke.

– I pored neslaganja u stavovima o Kosovu, u otvorenom razgovoru, predsjednik Vučić i Palmer saglasili su se da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine od ključne važnosti ne samo za proces pridruživanja EU, već i za regionalnu stabilnost i buduće blagostanje i prosperitet naroda u regionu – saopšteno je iz Predsjedništva Srbije, posle susreta Vučića i Palmera.

Dvojica sagovornika saglasili su se da je sada ključni period za budući razvoj Srbije, posebno kad je riječ o nastojanjima da postane punopravna članica EU.

Američki zvaničnik je istakao da će SAD i dalje priužati podršku naporima Srbije za pridruženje Uniji. Palmer je obećao kontinuiranu podršku dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU. Predsjednik Vučić i Palmer saglasili su se da su miroljubivi razgovori i puna primjena postignutih dogovora ključni za postizanje održivog rješenja.
Saff

Back to top button