BESNI KRVAVI RAT ŠKALJARA I KAVČANA: Crna Gora je na ivici VANREDNOG STANJA! U obračunu barskih klanova sve više nevinih žrtava, a počelo je nestankom DRAGOCENE POŠILJKE

U Crnoj Gori besni rat mafijaških klanova koji se preselio na gradske trgove i javne parkinge i odnosi žrtve i među nedužnima.

Pojedini mediji ističu kako je Crna Gora na korak do vanrednog stanja zbog poslednjih brutalnih likvidacija u centru Podgorice, što je nastavak višegodišnjeg sukoba dva zaraćena kotorska klana, škaljarskog i kavačkog.

Ubistvo Miloša Šakovića, bliskog škaljarskom klanu, dogodilo se u nedelju na punom podgoričkom trgu, a tada je stradao i nesrećni gost kafića Radivoje Jovanović (42). Dan ranije ubijen je Dražen Čađanović, kojeg povezuju s kriminalcima iz barskog klana, i to u eksploziji automobila u podzemnoj garaži u centru Podgorice. Tog dana ostavku su podnela tri visoka službenika crnogorske policije.

Posle krvavog obračuna mafije u glavnom gradu komšijske države, sazvana je vanredna sjednica Veća za nacionalnu bezbednost Crne Gore koje namerava da uspostavi specijalne timove za borbu protiv organizovanog kriminala.

Sukob kotorskih klanova počeo je 2014. godine i vezan je za pošiljku oko 300 kilograma kokaina iz Južne Amerike koja je stigla u špansku Valensiju.

Pošiljka je navodno vredela oko 15 miliona evra. Do tada jedinstveni kotorski klan, poznat po švercu droge, tada se razdelio na škaljarski i kavački klan.
Škaljari su navodno oteli pošiljku, a to im je opet pošlo za rukom i pre dve godine. Tada je krenuo brutalni rat koji se preliva i na region.

Članovi klanova često odlaze u Srbiju, gde pokušavaju da pobegnu osvetničkim pohodima kriminalnih grupa
Početkom 2015. u Beogradu je pronađeno izrešetano telo Cetinjanina Gorana Radomana koji je navodno ukrao ili izgubio 300 kilograma kokaina i izazvao rat do istrebljenja. Posle toga su se u Srbiju prelila i brojna druga ubijstva, sačekuše i hapšenja.
U novosadskoj sačekuši je 2016. ranjen Slobodan Kašćelan, šef “kavčana”, dok je u zasedi blizu centralnog zatvora u Beogradu ubijen Aleksandar

Stanković, poznat kao Sale Mutavi. Likvidacija se povezuje s klanom “škaljara”.

Početkom 2018. godine u beogradskom naselju Vračar ubijen je Davorin Baltić, treći čovek kavačkog klana. Crnogorski mediji pišu kako su tokom četvorogodišnjeg neprestanog rata “škaljara” i “kavčana” poginule 24 osobe.

Posle novih ubistava u Podgorici ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović poručio je da njegova zemlja neće biti poligon za obračun dva najveće crnogorske klana. Ministar je najavio zabranu ulaska u zemlju onima koji prete da ugroze bezbednost Srbije.

Kako se klanovi na ulicama obračunavaju samo desetak dana uoči predsedničkih izbora, neki analitičari ukazuju kako mafija krvavim ubistvima stvara tenzije i pomaže opoziciji koja zagovara izlazak iz NATO saveza, a nije naklonjena ni Evropskoj uniji.

Prema proceni Mihaila Jovovića, glavnog i odgovornog urednika uticajnog crnogorskog dnevnika Vijesti, mafija je povezana s vlašću ili ljudima koji su bliski vlasti poput raznih biznismena, rođaka ili prijatelja.

“U Crnoj Gori ima sedam ili osam mafijaških klanova, a sada je u centru pažnje sukob škaljarskog i kavačkog klana koji je počeo 2014. godine kada je nestalo oko 300 kilograma kokaina. Ti klanovi puštani su godinama da rade, verojatno, u nekoj vrsti saradnje sa pomagačima iz državnih službi, policije, agencije za nacionalnu bezbednost, sudova”, rekao je Jovović.

“Sada je klanovima ostavljeno da se poubijaju i tako reše problem, ili je država nemoćna da ga reši. Ostavke policijskog vrha trebalo je da uslede pre tri godine, a ne sada. Država nije na vreme rešavala stvari. Nije, naime, bilo političke volje da se to reši i sada su građani ugroženi jer mogu da stradaju na ulici i u eksplozijama automobila u javnim garažama”, dodao je on.

“Građani Crne Gore strepe i ne mogu da izađu na ulicu, a mafijaški rat odraziće se i na turizam koji je važna grana crnogorske ekonomije. Koji bi turista poželeo mafijaški rat na ulicama”, zaključio je Jovović.

Kurir.rs/Slobodnadalmacija.hr

Foto: Vijesti.me/Zoran Đurić

Back to top button