Dok su u Srbiji proglasili rat “bijeloj kugi”, u BiH vlast o tome šuti!

Na listi zemalja po stopi nataliteta Bosna i Hercegovina nalazi se na samom dnu ljestvice jer zauzima 190. od ukupno 195 mjesta. Da je to tako, jasno je i iz podataka popisa stanovništva provedenog u BiH 2013. godine, gdje je objavljeno da u našoj zemlji čak 267.680 bračnih parova nema potomstvo!

Vučićeve mjere

Djecu nema ni 9.015 vanbračnih parova. Istovremeno, u BiH se u ulozi roditelja ostvarilo 568.660 osoba te 10.121 nevjenčani par.

U Federaciji BiH 161.805 bračnih parova nema djecu, dok je bez potomstva 4.580 vanbračnih parova. Roditeljstvo su ostvarila 368.974 para, te 4.863 onih koji nisu vjenčani. U Republici Srpskoj, pak, 99.287 bračnih parova nema nijedno dijete, kao ni 4.191 vanbračni par. Potomstvo u RS ima 186.696 porodica, dok je 5.018 parova koji nisu u braku, a imaju djecu. Kada je riječ o Brčko Distriktu, 6.588 bračnih parova nema djecu, kao ni 244 nevjenčana para, dok je roditeljstvo ostvarilo 12.990 bračnih parova te 240 vanbračnih. Kada je riječ o natalitetu u našem regionu, od BiH bolje su pozicionirane sve zemlje bivše Jugoslavije.

Tako se Srbija, gdje se u javnosti u posljednje vrijeme digla velika bura zbog podataka da godišnje ta država izgubi po jednu varoš od 30.000 stanovnika, jer umre oko 100.000 ljudi, a zaplače oko 70.000 beba, našla na 146. mjestu.

Nadležni su, stoga, tamo objavili rat „bijeloj kugi“, a srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je da će svaki par koji dobije jedno dijete od 1. jula ove godine dobivati jednokratnu pomoć do 100.000 srbijanskih dinara (847 eura), a stimulacija će biti isplaćivana 24 mjeseca za majke koje rode dvoje djece i to 10.000 dinara (85 eura) mjesečno, dok će žena koja rodi treće dijete imati 12.000 (102 eura) mjesečno u toku deset godina.

Uz poruku: „Ne damo da se sela i gradovi isprazne”, Vučić je, također, obećao i da će za četvrto dijete ukupna pomoć iznositi 18.000 eura.

Novalićevo odbijanje

S druge strane, u našoj zemlji nijedan od tri člana Predsjedništva BiH (Bakir Izetbegović, Dragan Čović, Mladen Ivanić) ili bilo ko od predsjednika vlada, što državne što entitetskih (Denis Zvizdić, Fadil Novalić, Željka Cvijanović), nije ni reagirao na činjenicu da nam nestaju cijeli gradovi i da smo po natalitetu čak za 44 mjesta lošija od Srbije!

Štaviše, i one koji dignu glas i problematiziraju ovo pitanje pokušavaju ušutkati. Tako Fuad Hadžimehmedović (SBB), delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH, odavno u tom zakonodavnom tijelu ukazuje na to kako su porodilje u našoj zemlji u podređenom položaju, ali se njegove inicijative uporno ignoriraju od nadležnih u vlasti Federacije.

Osim na Hadžimehmedovićev prijedlog da svaka porodilja dobije pravo na pravičniju naknadu, federalni premijer Fadil Novalić je zažmirio i na vapaj majki koje traže da se zaštite prava trudnica i porodilja koje rade, a koje su u više navrata ukazivale kako nije rijedak slučaj da žene dobiju otkaz onog trenutka kada poslodavci saznaju da su trudne ili im, jednostavno, ne produže ugovor kada istekne.

– Pitanje „bijele kuge“ u našoj zemlji vrlo je ozbiljno. Tokom javne rasprave o budžetu za 2018. godinu tražio sam da se izdvoje sredstva kako bi se olakšao život mladim bračnim parovima koji dobiju djecu. Nažalost, ta ideja nije naišla na odobravanje premijera Novalića – izjavio je Hadžimehmedović.

No, on poručuje da neće odustati od toga da inicijativu SBB-a o isplati pomoći za novorođenu djecu pretoče u djelo.

– Moja poruka svima koji misle dobro ovoj zemlji je da se okrenemo mladim ljudima i djeci, da se podigne stepen nataliteta, ali i nivo obrazovanja u našoj zemlji – navodi Hadžimehmedović.

Primjeri Hrvatske i Norveške

Osim Srbije, radikalne mjere u borbi s „bijelom kugom” poduzete su i Hrvatskoj, čiji Sabor razmatra odluku da se porodiljske naknade isplaćuju do visine plaće jednog roditelja i to u trajanju do tri godine.

A da se ne govori tek o primjeru Norveške, gdje majke mogu da ne rade 12 mjeseci nakon poroda i primaju 80 posto plaće ili da budu 10 mjeseci na porodiljskom odsustvu s punom plaćom. Tamo i očevi, također, mogu koristiti odsustvo umjesto majke i moraju iskoristiti najmanje četiri sedmice plaćenog odsustva koji se finansira kroz poreze.

Naknada majkama porodiljama u Federaciji BiH razlikuje se od kantona do kantona i po tome radi li se o zaposlenim i nezaposlenim ženama, a koliko se izdvaja, vidljivo je iz priloženog pregleda mjesečnih naknada u Federaciji BiH koji smo dobili od Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Kada je riječ o RS, u tom entitetu zaposlene majke imaju pravo na plaćeno porodiljsko odsustvo, a prošlogodišnja odluka Vlade RS da se od 2018. i nezaposlenim porodiljama počne isplaćivati mjesečna naknada od 405 KM u trajanju od godinu izazvala je buru nezadovoljstva, jer se odnosi samo na majke koje su se porodile od decembra 2017.

 Avaz/Autor: A. NUHANOVIĆ
Back to top button