Rezultat mandata Grabar-Kitarović je ekstremni nacionalizam u Hrvatskoj

Dok se predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, ali i drugi hrvatski zvaničnici u zemlji i Evropskom parlamentu sve češće bave temom radikalizma u BiH i spekulišu o hiljadama ekstremista na granici EU, ponovo su u hrvatskoj prijestolnici na sceni desničari.
Ovakvi i slični događaji u Zagrebu su postali veoma česti, od onih u znak podrške presuđenim ratnim zločincima do skupova na kojima se mogu vidjeti fašistička obilježja uz stihove ustaških pjesama.

“Hrvatska nije sekularna, već katolička država”, poruka je koju je poslalo nekoliko desetina okupljenih na Trgu Bana Jelačića u centru Zagreba u nedjelju na dan proslave pravoslavnog praznika Vaskrsa. Uz to su pružili i podršku američkom predsjedniku uz prekriženu zastavu Evropske unije.

Nikola Puharić programski direktor Inicijative mladih za ljudska prava kometirajući ovakve ispade kleronacionalističkih elemenata u Hrvatskoj, u razgovoru za Vijesti.ba ističe da to
u Hrvatskoj to više nisu ispadi.

“Nacionalistički diskurs diljem Hrvatske prenosi se i nailazi na odobravanje gotovo na isti način kao i u predratno i ratno vrijeme u devedesetima i to nas treba zabrinjavati, kaže Puharić.

Iz Inicijative mladih poručuju da su od poruka koje plasira desničarska europarlamentarna Marijana Petir još gore poruke Predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koje imaju puno veću težinu i utjecaj na društvo.

“Budući da ona predstavlja Republiku Hrvatsku s najviše državne pozicije. Možemo bez ustručavanja zaključiti da je najveći doprinos njenog mandata pozicioniranje ekstremnog nacionalizma u hrvatski mainstream”, kaže Puharić.

Dodaje da je predsjednica Hrvatske u nizu postupaka nastojala snažno pokazati kako nema ništa protiv politike Republike Hrvatske iz devedesetih koje bi se trebalo najviše sramiti te od nje distancirati i osuditi je.

“To se posebno odnosi na agresivnu i pogrešnu politiku prema Bosni i Hercegovini. Ove subote je Grabar Kitarović bila pokroviteljica obljetnice osnivanja HVO-a u Kninu na kojoj je ranije, a tako i ove godine gostovao i ratni zločinac Dario Kordić. Predsjednica očito drži da je važno dati legitimitet djelovanju jedinica HVO-a i kada je ono uključivalo počinjenje zločina. Time je poslala još jednu zabrinjavajuću i štetnu poruku našem društvu i mladim generacijama na koje prebacuje teret prošlosti”, navodi Puharić.

Dodaje da takva njena politika sada već ima kontinuitet, od pozivanja Tomislava Merčepa na inauguraciju, vršenja pritisaka na Haaški sud pred presudu zločincima „bosanske šestorke“ pa sve do odbijanja oduzimanja odlikovanja generalima koji su osuđeni za ratne zločine.

“Iz tih razloga ne možemo govoriti više o ispadima nego sustavnoj politici koja dolazi s najvišeg vrha Republike Hrvatske što je mnogo više zabrinjavajuće. Ono što danas vidimo u Hrvatskoj daleko je od odgovornog suočavanja s prošlošću te iskrene politike pomirenja”, zaključuje Nikola Puharić programski direktor Inicijative mladih za ljudska prava iz Hrvatske.

(Vijesti.ba)

Back to top button