Vučić otvorio sajam privrede: Mostar je danas centar regiona

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić svečano je otvorio 21. međunarodni sajam privrede u Mostaru poručivši da je Mostar danas centar cijelog regiona.

“Hvala Mostarcima na nevjerovatnom gostoprimstvu. Već dva dana su trpjeli da nas petorica-šestorica s obezbjeđenjem prolazimo kroz grad, ometamo ih u svakodnevnim poslovima. Ali Mostar ne samo da je centar Hercegovine i Bosne i Hercegovine, već centar regiona”, poručio je Aleksandar Vučić.

Vučić je kazao da smo u regionu svi komšije, ali da je to i riječ koja govori o udaljenosti.

“Mi smo bliže i više od toga. BiH je bila partner na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu koji je jedan od najvažnijih sajmova u Srbiji. To govori da postajemo pametnije i bolje komšije koje umiju da nađu zajednički interes, da bude dobro njihovom susjedu i, nadam se, prijatelju”.

Predsjednik Srbije je kazao da je privrednicima potreban lakši transport i smanjenje troškova.

“Važno je da komšijama i prijateljima bude dobro. Zato shvatam zašto je i Borisov s nama ovdje”, izjavio je Vučić i poželio dobrodošlicu svima u Srbiju.

Članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću uoči otvaranja Sajma organizatori su uručili priznanje za međunarodnu promociju Sajma privrede u Mostaru. On se zatim na neformalan način zahvalio svima koji su svojim prisustvom uveličali otvaranje mostarskog sajma.

“Prije 21 godinu to je bila lokalna manifestacija koja je nakon dvije godine trebala dati pokretački zamah privrednicima. Danas ste došli u naš Mostar, našu Hercegovinu, moju domovinu BiH koja pretenduje da bude dio EU. BiH kao jedini put ima evropski put”, izjavio je Čović.

Lider HDZ-a je kazao da je uvjeren da će BiH nastaviti putem jačanja odnosa sa Srbijom i da će uskoro riješiti sva otvorena pitanja s Hrvatskom i Srbijom.

“Ovdje su zemlje partneri koji unutar trgovinske razmjene imaju najveću razmjenu na ovom prostoru. Onda je na nivou ili blizu dvije milijarde eura. To još možemo podići i eliminisati sve granice kako bi ovo postao i formalno evropski prostor”.

Direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak kazala je kako će u sklopu pet sajamskih dana biti upriličene redovne manifestacije, tematske konferencije, okrugli stolovi i brojna druga zbivanja. Ona je kazala da joj je drago što je Srbija partner ovog sajma, što dovoljno govori o prijateljskim odnosima BiH i susjedne zemlje.

Prisutnim se obratio i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić koji je rekao da Mostarski sajam već 21 godinu djeluje na zavidnom nivou i donosi nova partnerstva. On je rekao da je Srbija došla pokazati da smo bolji i jači ukoliko smo udruženi u ekonomiji.

“Neka i ovaj Sajam bude mjesto razmjene privrednih ideja. Svima vam želim lijep i ugodan boravak u našem gradu”, rekao je Bešlić.

Klix

Back to top button