Par poginuo u saobraćajnoj nesreći, a četiri godine poslije dobio dijete

Kakve drame može napisati život, pokazao je slučaj dvije kineske porodice koje su pronašle nevjerovatan način da očuvaju svoju porodičnu lozu, javlja China Daily.

U martu 2013. mladi kineski par poginuo je u saobraćajnoj nesreći, samo pet dana prije zakazanog prijenosa zametka koji je nastao in-vitro oplodnjom.

Kako su oboje poginulih bili jedinci, jedini način da se nastavi njihova porodična linija bio je taj da njihovi roditelji sačuvaju embrij, a potom i pronađu surogat majku.

S prvim problemima suočili su se zbog nepostojanja zakona koji bi regulirao ko u ovakvim slučajevima ima pravo na raspolaganje embrijem. Do toga su došli iznimnom dovitljivosti.

Smatrali su da je preriskantno tužiti bolnicu, pa je porodica jednog roditelja formalno tužila drugu porodicu. U prvom suđenju im je zahtjev odbijen, a nakon ponovljenog postupka dobili su pravo na raspolaganje embrijem.

No, tada su nastali novi problemi. Embrij nisu mogli preuzeti jer transfer embrija u Kini može biti obavljen samo između zdravstvenih ustanova. Osim toga, ni jedna bolnica u Kini nije htjela preuzeti zametak iz kojeg će se roditi njihov unuk.

Drugi problem je bio taj što je u Kini zabranjeno surogat roditeljstvo. Stoga su se morali okrenuti ilegalnim agencijama, a jedna od takvih im je pronašla bolnicu u Laosu koja je bila spremna preuzeti embrij.

Ondje, u Laosu, postupak umjetne oplodnje je uspješno obavljen. Na radost djedova i baka, surogat majka iz Laosa u decembru 2017. rodila je dječaka Tiantiana u bolnici u kineskom gradu Guagnzhou.

“Bilo je suđeno da Tiantian dođe na svijet. Reći ćemo mu da su njegovi mama i tata u inozemstvu dok ne bude dovoljno velik da shvati. Tada ćemo mu i reći pravu istinu”, izjavio je ponosni djed.

Index.ba

Back to top button