SREBRENICA: Seoski turizam: Gosti nisu probirljivi, vole jesti za sinijom i zanimaju ih naši običaji

Kada je kao petogodišnjak s majkom i sestrom protjeran iz Srebrenice, Irvin Mujičić (29) ni sanjao nije da će jednog dana, nakon školovanja, napustiti dobar posao pri Ujedinjenim narodima i vratiti se u rodni grad.

Kaže da se vratio iz inozemstva prije tri godine. Vlastitim sredstvima obnovio je roditeljsku kuću u gradu i smjestio 12 ležaja za turiste. Brzo se odlučio da se bavi seoskim turizmom. Osnovao je Udruženje prijatelja prirode „Oaza mira“ i zasukao rukave.

– Pješice i na unajmljenom konju obišao sam sva srebrenička sela, upoznao ljude i njihove običaje. Nisam poznavao nijedno selo te sam imao problema prilikom obilaska. Bilo je lutanja i ulaska u minska polja. Registrovao sam sva za turiste privlačna sela i kuće, gdje će oni biti smješteni i posao je krenuo. Samo u prošloj godini ovdašnja sela posjetilo je 300 turista iz Italije, Austrije, Španije, Portugala i drugih evropskih zemalja – kazuje Mujičić.

Kako kaže, njegovi turisti ne traže komfor i udobnost, niti biraju hranu. Vole jesti za sinijom i svi iz jedne ćase srkati čorbu te iz tepsije jesti pitu. Kada je u pitanju prenoćište, ni tu nisu probirljivi. Svejedno im je gdje će spavati.

Kupuju rukotvorine

Kaže da se sela i ovdašnja znamenja obilaze pješačenjem ili na konjima, nema prijevoza automobilima.

– Turiste interesuju naši običaji, ishrana i druženja. Posebno ih interesuju pećine, gdje su se srebrenički Bošnjaci mjesecima skrivali u julu 1995. godine, i tamo najduže borave. Rado pomažu povratnicima u poljoprivrednim i drugim poslovima i od njih kupuju proizvode i rukotvorine – pojasnio je Mujičić.

Prva grupa dolazi sredinom mjeseca

Prva grupa od 50 ovogodišnjih stranih turista kod Irvina stiže polovinom aprila. Plan smještaja, obilaska i druženja je poznat.

Od vlasnika ergele Emina Bektića iz Jasenove kod Srebrenice unajmit će konje za obilazak turističkih destinacija. Do tada će stići i jedan fijaker, nekoliko šatora i vreća za spavanje, a za narednu turističku sezonu ugovorio je smještaj kod 50 ovdašnjih povratnika.

(Avaz.ba)

Back to top button