Na sceni je borba velikih sila za naftu i plin, eskalacija sukoba nerealan scenario

SAD, Velika Britanija i Francuska izvele su sinoć napade na nekoliko lokacija u Siriji, kao odgovor na nedavni napad i navodno korištenje hemijskog oružja u Dumi. Zapadne zemlje okrivile su vlast Bašara el Asada, dok Rusija tvrdi da za to nema dokaza.

Posljednje događaje u Siriji analizirali su za Vijesti.ba bivši diplomata i vanjskopolitički analitičar Hajrudin Somun, bivši gradonačelnik Damaska Amjad Alrez, te  Univerzitetski profesor i vojni ekspert Berko Zečević.

Somun smatra da se američki napad na Siriju mogao predvidjeti, iako se činilo da se stanje smiruje. Ipak, mišljenja je da neće doći do direktnog rata između Rusije i SAD-a, odnosno NATO-a, a pogotovo do trećeg svjetskog rata.

“Raketni napad prošle noći, kako se čuje čak i iz redova Trumove administracije, nije izvršen protiv Sirije, ni protiv predsjednika Al-Asada, čak ne ni protiv njegove armije, nego da bi se uništile baze, odnosno postrojenja za proizvodnju hemijskog oružja koje je taj režim  upotrijebio prošlih dana. Taj zaključak može se izvesti iz saopštenja vojne komande koje glasi: Napad je okončan”, potcrtao je Somun.

hajrudin-somun

Hajrudin Somun

Profesor Zečević pojasnio je za Vijesti.ba da je vojna intervencija zapadnih zemalja predstavljala jasno testiranje tehnoloških performansi kako američko-francusko-engleskih oružanih formacija, tako istovremeno i testiranje ruskih protivavionskih sistema koji su bili u sastavu sirijske vojske.
“Svijet ima pogrešnu predstavu. Ovo što se desilo dobrodošlo je Rusiji da realno testira performanse svog oružja u realnim borbenim uslovima, u direktnoj konfrontaciji protiv tehnologija i oružanih sistema SAD-a, Francuske i Britanije. Ovo je bio test za sve strane”, smatra Zečević.

Pozadinu sinoćnjeg napada, ali i cjelokupnog rata u Siriji bivši gradonačelnik Damaska Alrez vidi u borbi za energetiku, odnosno naftu i plin. Sve strane, dodao je, žele dio sirijskog kolača.

“Priče o demokratiji, ‘arapskom proljeću’ i slično velika su laž”, smatra on.

Alrez je napomenuo da svjetske sile upozoravaju na neophodnost borbe protiv terorizma, ali da nije sasvim jasno ko podržava koje frakcije u Siriji.

“Terorizam se u Siriji mora završiti i gotovo! No, tu nije samo jedna, nego 110 frakcija. Ne znamo na kojoj su strani Amerikanci i zapadnjaci. Neka se odluče! Kažu da se bore protiv ISIL-a, Fronta Al-Nusra, a udaraju na režim koji se bori protiv ovih terorističkih organizacija”, upozorava Alrez.

amjad-alrez

Ipak, malo je vjerovatno da će doći do direktnog rata između Rusije i SAD-a, odnosno NATO-a.

“Ne vjerujem, još jednom dakle, da će iza ovog napada slijediti takav razvoj vojne situacije u Siriji koji bi vodio direktnom američko-ruskom vojnom sukobu ili sveopštem ratu na Srednjem istoku”, naveo je Somun u razgovoru za Vijesti.ba.

Naši sagovornici ne očekuju nove raketne napade na Siriju.

“Pretpostavljem da će za mjesec dana SAD, Rusija, Iran, Saudijska Arabija i Sirija pokušati da naprave novi koncept – da Sirija ostane država, da Rusija sa svojim bazama ostane u toj novoj Siriji, ali i da se izvrši preraspodjela društvenog uređenja u smislu da i frakcije koje su protiv, nađu svoju ulogu u tom sistemu u skladu sa principom ‘Ko drži teritoriju, taj diktira uslove dogovora'”, kazao je Zečević.

berko-zecevic-2

S drzge strane, Alrez je naglasio da je sirijsko tlo bogato otkrićima nafte i plina, za čim teže sve strane u ovoj državi.

“Sirijska vlast je potpisala ugovor sa Rusima u vezi sa kontrolom nafte i plina. Je li moguće da Amerikanci i zapadnjaci ostanu bez toga”, pita bivši gradonačelnik Damaska.

Da li će svjetske sile iznaći model da pomire suprotstavljene interese, ostaje otvoreno pitanje. No, profesor Zečević upozorava da se sirijsko pitanje mora posmatrati i sa drugog aspekta.

“Činjenica je da je svakom vojniku bilo koje države neophodno uputiti jasnu i oštru poruku da se hemijsko oružje ne smije koristiti. Nezavisno od toga hoće li biti dokazano koji je tip hemijskog oružja korišten u Siriji. Korišten je, samo je pitanje u kojem obliku”, dodao je ovaj vojni ekspert.

(Vijesti.ba)

Back to top button