SDS traži neopozive ostavke rukovodstva policije RS

Srpska demokratska stranka (SDS) zahtijeva od ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača, direktora policije Darka Ćuluma i načelnika Uprave MUPRS-a za organizovani i teški kriminalitet Darka Ilića da podnesu neopozive ostavke zbog, kako su saopćili, narušene sigurnosti u Banjoj Luci i RS-u.
Podsjećaju da je za 20 dana počinjeno više krivičnih djela za koje niko nije odgovarao.

“Tijelo Davida Dragičevića pronađeno je 24. marta, a javnost do danas nije dobila odgovore na mnoga pitanja koja iz dana u dan postavljaju novinari i porodica nastradalog Dragičevića”, navodi se u saopćenju iz te stranke.

Šest dana kasnije, kako dodaju, prijetnje smrću je dobio predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija, kao i glavni okružni tužilac iz Banje Luke Želimir Lepir i njegov zamjenik Zoran Bulatović. Dan nakon toga, 31. marta, nekoliko minuta prije ponoći, ispaljena je zolja u zgradu „Euroherca“.

Nakon toga došlo je do novih incidenata i to na Romaniji. Lugar Ranko Simić iz Sokoca osumnjičen je da je u mjestu Ravna Romanija ubio Sašu Parlića iz Mokrog, dok su Veljko Maričić i Gordan Borovčanin ranili dva čovjeka sa istim imenom i prezimenom na Sokocu. Prije nekoliko dana uhapšen je Stefan Brkić zbog sumnje da je izbo Dejana Kostića Delu, jednog od vođa “Lešinara”. U centru Banje Luke sinoć je, svega nekoliko metara od Palate Republike, izboden sedamnaestogodišnjak koga je napao Zvjezdan Barjaktarević koji je i ranije privođen zbog učestvovanja u tuči.

“Lukač, Ćulum i Ilić danima ponavljaju da je sve u najboljem redu, da je situacija pod kontrolom i da građani ne treba da se brinu. Ali, građani brinu i sve su zabrinutiji. Sa pravom. Ako već ne umiju, neće ili ne mogu da zaustave ovaj talas nasilja, trojka na čelu policije mora da ponudi uvjerljive rezultate u rješavanju ovih slučajeva. Ako nisu ni to u stanju, neka se povuku. Ubijeđeni smo da u policiji RS ima sposobnijih, poštenijih i boljih ljudi za poslove koje ova trojka tako neuspješno obavlja”, saopćeno je iz SDS-a.
Klix

Back to top button