SAD svjesne da Rusija nastoji zaustaviti NATO put BIH

Naslijeđe Daytona i budućnost BiH i zapadnog Balkana bit će sutra tema saslušanja u Kongresu Sjedinjenih Država u srijedu. Saslušanje će biti održano pred Potkomitetom za Evropu, Euroaziju i nove prijetnje Komiteta za vanjske poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD.
Uoči sjednice za Vijesti.ba je govorio direktor Centra za sigurnosne studije Denis Hadžović.

– U podizanju tenzija između velikih sila radi se o svjesnosti SAD-a i EU da Rusija nastoji projecirati svoje interese na dio Blakana i na Bosnu i Hercegovinu i zaustaviti integrativne procese prema NATO-u, tako da vidimo da nizom aktivnosti SAD nastoje naprave procjenu onoga koliko je Rusija zaista utjecajna. Vidimo da je Kongres tražio od Pentagona da dostavi informacije o zemljama sa kojima se sarađuje i njihovoj saradnji sa Rusijom i vidimo jedan povećani interes. Doduše ovo nije prva nego već četvrta ili peta rasprava u okviru Kongresa. Prije bih rekao da je ovo jedna redovna aktivnost u posljednjih par godina”, rekao nam je Hadžović.

Dodao je da je u interesu Sjedinjenih Američkih Država da pokušaju natjerati naše političare da postignu dogovor vezano za izmjene Izbornog zakona, kako Bosna i Hercegovina ne bi ušla u krizu koja bi dodatno sve zakomplikovala.

– Implemetacija izbornih rezultata i mogućnost formiranja vlade puno znači za jednu državu kao BiH, tako da SAD iskazuju svoj interes i čine ono što mogu u okviru svog mandata kako bi pokušali iznaći rješenje za Izborni zakon. To je prijateljska podrška velikih sila koje su svjesne šta znači dodatni haos i dodatna politička nestabilnost u Bosni i Hercegovini, zaključio je Hadžović.
Vijesti.ba

Back to top button