Kongres SAD-a pogodio suštinu, Čović će biti dio paketa sa Dodikom

O zaključcima rasprave u Kongresu SAD-a, po kojima je ocijeneno i da Dragan Čović i Milorad Dodik predstavljaju najveće kočničare u Bosni i Hercegovini, za Vijesti.ba govorio je sveučilišni profesor Slavo Kukić. Tvrdi da, budući da Evropska unija prati odluke SAD-a, te najave uvođenja sankcija Dodiku nisu bez osnova i da bi trebale uslijediti sankcije barem dijela zemlja EU, onih najmoćnijih, Njemačke, Francuske ….
Ako su ti zaključci američkog Kongresa znak promjene američke politike prema Bosni i Hercegovini onda je to ohrabrujuće, smatra Kukić, dodajući da je zapravo američki Kongres pogodio ono što je suština procesa u ovom zemlji.

“Naravno, nije Dragan Čović jedini kočničar, uz njega je Milorad Dodik, ali uz njih je i Bakir Izetbegović. Glavni problem ove zemlje su etnonacionalističke politike. Onog trenutka kada američka administracija to shvati i sukladno tome poduzme mjere za koje se obavezala prema Dejtonskom sporazumu, ova zemlja bi mogla imati šansu”, navodi Kukić.

Priče o odlazećoj administaciji, dodaje Kukić, bile su obična politička gimanstika Milorada Dodika.

“On i sada govori o ostacima američke administracije koja se osjeća u američkom Kongresu, a koja zapravo postupa na način koji nije odlika politike nove administracije. Međutim sada se oglasio Kongres, ali činjenica je i to da u BiH nije smijenjena ambasadorica Cormack kao dio stare administracije, i to pokazuje da su te Dodikove gimnastičke interpretacije izvan realnosti”, kazao je Kukić.

Smatra da bi se američkoj administraciji u sankcijama Dodiku mogle pridružiti i zemlje Evropske unije.

“Mislim da je ta najava nešto što normalne ljude u Bosni i Hercegovini može najviše obradovati. Budući da Evropska unija prati odluke SAD-a, te najave nisu bez osnova i da bi trebale uslijediti sankcije barem dijela zemlja EU, onih najmoćnijih, Njemačke, Francuske i još nekih, koje bi mogle naprosto prodrijeti u svijest običnog čovjeka da u Bosni i Hercegovini, a u RS-u prije svega, da nije “ceo svet” protiv Srba nego da svijet ne podržava jednu suludu političku filozofiju i vratolomije jednog političkog avanturiste”, rekao je Kukić.

Kukić dodaje da se Čović našao u istom košu sa Dodikom i samo je kod njih različit pristup stvarima.

“Dodik generalno spada u sortu takozvanh sirovih političara, dok Čović pripada skupini vrlo suptilnih političara, stoga je trebalo dugo vremena da se pročita da iza onoga što on šalje kao poruke ne stoje niti namjere niti stvarna djela, nego su te poruke u funkciji stvaranja privida kod evropskih i svjetskih centara moći, kako bi on dobio na vremenu i kako bi realizirao svoje političke ciljeve. To je sada definitivno pročitano, i taj zaključak iz američkog Kongresa je najzorniji pokazatelj da mu više ne vjeruje ni američka administracija, a nadam se niti administracija Evropske unije. Vjerujem da će i još nekim”, zaključio je Kukić.

(Vijesti.ba)

Back to top button