Liverpool na krilima Salaha savladao Romu sa 5:2, Džeko postigao 7. pogodak u Ligi prvaka

Nogometaši Liverpoola su savladali Romu na Anfieldu rezultatom 5:2 u prvoj utakmici polufinala Lige prvaka i na taj način se približili plasmanu u finale koje će biti odigrano u Kijevu, a centralna figura meča bio je Mohamed Salah.
Roma je prva zaprijetila kada je u 2. minuti Strootman šutirao s ivice kaznenog prostora, ali pravo u Kariusa. Već u narednom napadu Salah je pokušao, ali je i Alisson bio na visini zadatka.


U 5. minuti Salah je asistirao Firminu koji izlazi sam na Alissona iskosa sa desne strane, ali je bio neprecizan.

Prečka domaćeg gola zatresla se u 19. minuti kada je Kolarov sjajno šutirao, ali je uzdrmao prečku.

Mane je u 28. minuti propustio čisti zicer kada je izašao nakon kontre sam pred Alissona, ali je ljevicom šutirao veoma loše i lopta je otišla preko gola. Samo minutu kasnije Senegalac je ponovo bio u šansi, ali se i drugi put obrukao.

A onda se u 37. minuti desila magija. Tačnije – desio se Mohamed Salah. Firmino je dodao loptu Egipćaninu koji je sa desne strane kaznenog prostora lijevom nogom pogodio suprotne rašlje. Naravno, Salah bije želio proslaviti pogodak s obzirom da je upravo iz Rome stigao u Liverpool pred početak ove sezone.

Samo tri minute kasnije Liverpool je mogao povesti sa 2:0 kada je nakon kornera odbrana gostiju zaboravila na Lovrena koji je neometan sa pet metara šutirao glavom, ali je lopta pogodila prečku.

A onda se u 45+1. minuti ponovo ukazao Salah. Nakon kontranapada Firmino je asitirao Salahu koji izlazi sam pred Alissona i lagano potkopava loptu preko njega za 2:0. Naravno, nije ni ovaj pogodak slavio.

U 56. minuti nova akcija Liveproola iz tri dodira je završena pogotkom. Alexander-Arnold je uposlio Salaha na desnoj strani, a najbolji igrač Redsa pronalazi Manea koji iz treće šanse konačno pronalazi put do mreže za 3:0.

Samo pet minuta kasnije Alisson je i četvrti put vadio loptu iz svoje mreže, a Džeko je morao još jednom izvoditi loptu sa centra.

Ponovo je Liverpool za samo pet sekundi sa svoje polovice stigao do pogotka. Salah je dobio loptu na desnoj strani, pretrčao je Jesusa poput kakvog čunja na treningu i ubacio loptu u peterac, a Firminu je preostalo samo ubaciti loptu u prazan gol za 4:0.

U 69. minuti na semaforu je već stajalo 5:0. Milner je izveo korner, a Firmino je glavom pogodio za ubjedljiv trijumf Redsa kojim su već jednom nogom zakoračili u finale Lige prvaka.

U 73. minuti Roma je pokušala stići do počasnog pogotka, a u akciji su bila dvojica rezervista. Perotti je ubacio sa lijeve strane, a Shick je šutirao glavom pravo u Kariusa.

Minutu kasnije više od 50.000 navijača je ustalo na noge. Razlog je, naravno, bio taj što je Salah napustio teren uz gromoglasan aplauz navijača Redsa, a u igru je ušao Ings.

Na 5:1 smanjio je Džeko u 81. minuti susreta. Nainggolan je poslao dugu loptu, odbrana Redsa je loše reagovala, a Džeko je lijepo primio loptu i rutinski savladao Kariusa i postigao pogodak za Vučicu. To je Dijamantu bio 7. pogodak ove sezone u Ligi prvaka.

Džeko je ponovo bio u šansi u 84. minuti kada ga je Florenzi pronašao na lijevoj strani kaznenog prostora domaće ekipe, ali je Edin ljevicom šutirao pravo u golmana Liverpoola.

Četiri minute kasnije postavljen je konačan rezultat. Lopta je pogodila Milnera u ruku u kaznenom prostoru i arbitar Felix Brych je pokazao na bijelu tačku. Siguran realizator penala bio je Perotti za konačnih 5.2.

Revanš susret se igra 2. maja na rimskom Olimpicu.

Back to top button