Ugroženo dvadesetak miliona korisnika Chromea

Iz analitičke kompanije AdGuard upozorili su kako je oko 20 miliona korisnika Googleovog internetskog preglednika Chrome preuzelo i instaliralo lažne ekstenzije za blokiranje oglasa.

Riječ je o kopijama poznatih ad blockera u kojima su ubačeni maliciozni kodovi (AdGuard otkrio je pet takvih ekstenzija za Chrome), a osim što imaju slična imena kao i originalne ekstenzije za Chrome, pojavljuju se pri vrhu pretraživanja pa ih je zbog toga veliki broj korisnika preuzeo i instalirao.

AdRemover for Google Chrome instaliralo je čak 10 miliona korisnika, uBlock Plus 8 miliona, Adblock Pro 2 miliona korisnika, HD for YouTube 400 hiljada, dok je Webutation na računare instaliralo 30 hilajda korisnika, prenosi Dnevnik.hr.

Nakon instalacije malware prikuplja privatne podatke korisnika i historiju pretraživanja te ih šalje na server, nakon čega server šalje komande browseru.

– Ukratko, to je botnet sastavljen od browsera zaraženih lažnim adblock ekstenzijama. Preglednik internetskih stranica napravit će šta god mu centralni server naredi – objasnio je Andre Meshkov iz AdGuarda.

Iz AdGuarda su Googleu prijavili maliciozne ekstenzije te ih je ova kompanija izbrisala, no s obzirom na to da ovo nije prvi put da su se u Googleovoj trgovini pojavile ekstenzije koje skrivaju malware, uvijek je prije instaliranja potrebno dobro provjeriti proširenja za Chrome.

Izvor: Dnevnik.hr

Back to top button