Dodik: Hvala Rusiji što je stavila veto na britansku rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Predsjednik RS-a Milorad Dodik obratio se na sjednici Narodne skupštine RS-a uoči obraćanja predsjednice Vijeća Federalne skupštine Ruske Federacije Valentine Matvijenko.

Rekao je da je RS počastvovana što je Matvijenko ovdje, te da je stav Ruske Federacije uvijek pomagao RS “kada smo izgubili povjerenje u sistem”.

“Visoko cijenimo Rusiju i njeno angažovanje u PIC-u kao i principijelan stav u vezi s Dejtonskim mirovnim sporazumom. To nam je dalo snagu i mogućnost da se borimo za naše pravo. Iskreni prijatelji kao što je Ruska Federacija su nam omogućili da jasno definišemo naše stavove. Poštovanje Rusije svih država, bez obzira na finansijsku, teritorijalnu ili bilo koju drugu performansu, govori o tome da je prema svima dobronaklona kada je u pitanju svjetski poredak”, rekao je Dodik.

Zahvalio se Rusiji i Vladimiru Putinu za podizanje veta na britansku rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici. On je rekao da bi tom rezolucijom srpski narod bio proglašen genocidnim.

“U ime RS se zahvaljujem na ponašanju u Vijeću sigurnosti UN-a kada su na dnevnom redu bile implementacija mirovnog sporazuma u BiH. Tada smo mogli da računamo na objektivno i nepristrasno tumačenje događaja. Posebno hvala za veoma važan gest za naš narod i našu istoriju, a to je podizanje veta na britansku rezoluciju koja je trebala da osudi srpski narod i da ga proglasi genocidnim narodom prošlog ljeta. Bez toga ne bi mogli da se odbranimo od najezde Britanaca. Rusi najbolje znaju ko su Srbi, da smo u istoriji uvijek bili na strani pobjednika, a ne na strani zla. I nije im bilo teško da na takvom mjestu potegnu jednu takvu mjeru”, naveo je Dodik.

Dodao je da se saradnja dvije strane oslikava i kroz aranžmane za rafinerije nafte, gradnju gasnih pogona u Zvorniku i proces rekonstrukcije već dotrajalih termoelektrana u RS-u o čemu će potpisati ugovor do kraja maja na forumu u Sainkt Petersburgu koji se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Ruske Federacije.

“Naša je želja da saradnja bude još upečatljivija. Želimo da sa njihovom industrijom radimo na nabavci lijekova koji su jeftiniji. Hvala za pažnju koju nam ukazuju. Živjela Rusija, živjela RS, živjelo naše prijateljstvo”, završio je Dodik.

Index.ba

Back to top button