Granični prijelazi BiH zatrpani vozilima, ova četiri izbjegavajte kako znate i umijete!

Pojačana je frekvencija vozila na većini putnih pravaca u Bosni i Hercegovini

Posebno se izdvajaju magistralni put M-17 na području Mostara, gdje se formiraju duže kolone vozila. Apeluje se na vozače da voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja.

Duža zadržavanja bilježe se na izlazu iz BiH na graničnim prijelazima: Doljani, Gabela, Bijača i Ivanica. Na graničnom prijelazu Bosanska Gradiška pojačana je frekvencija vozila u oba smjera, dok se na graničnim prijelazima Velika Kladuša i Bosanski Brod, zadržavanja bilježe na ulazu u BiH. Na ostalim graničnim prijelazima za sada se ne čeka duže od 30 minuta.

U naredna tri dana, etapno se vozi biciklistička trka na relaciji Mostar – Orašje. Danas, prvog dana, biciklisti se kreću dionicom Mostar-Konjic-Tarčin-Kiseljak. Planirani dolazak u Kiseljak je oko 17.00 sati. Biciklisti voze uz policijsku pratnju, a vozači se mole da budu oprezni.

Danas i sutra vozi se biciklistička trka Beograd-Banja Luka (preko Bijeljine, Brčkog, Doboja, Dervente i Prnjavora), pa se vozačima koji se budu kretali tim dionicama savjetuje da budu maksimalno oprezni.

Jednom saobraćajnom trakom vozi se na magistralnom putu M-18 Sarajevo – Foča, na lokalitetu Sijeračke Stijene, zbog većeg odrona kamenja na kolovoz.

Mogući su sitniji odroni zemlje ili kamenja i na ostalim dionicama, a izdvajaju se putni pravci: Bihać-Bosanska Krupa, Konjic-Mostar, Jajce-Banja Luka, Bugojno-Novi Travnik, Rogatica-Višegrad i Turbe-Karanovac.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo sjever-Lepenica zbog sanacije klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman preusmjeren iz vozne u preticajnu traku, dok je na lokalitetu Treševine usporeno saobraćanje.

Aktivna su klizišta i na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Crna Rijeka, kao i na regionalnim putevima R-414 Banja Luka-Turbe i R-458 Lopare-Čelić. Na ovim lokalitetima saobraća se jednom trakom naizmjenično.

Zbog radova na sanaciji udarnih rupa na dionici magistralnog puta M-4.2 Cazin-Velika Kladuša-granica sa R Hrvatskom na mjestima izvođenja radova saobraća se usporeno, uz poštivanje privremeno postavljene signalizacije, saopćeno je iz BIHAMK-a.

(FENA/ad/Foto: Arhiv)

Back to top button