Obilježen Dan bijelih nišana u Bratuncu

Mališani čistili nišane i svojim ubijenim vršnjacima

U okviru dvanaeste po redu manifestacije „Dani sjećanja na genocid u Bratuncu“, danas je, 6. maja 2018. godine, u Memorijalnom kompleksu Veljaci u Bratuncu, obiježen Dan bijelih nišana.
Tim povodom, nekoliko desetina polaznika mektebske nastave Medžlisa Islamske zajednice Bratunac, učestvovalo je u čišćenju nišana na šehidskom mezarju Veljaci. Obilježavanje Dana bijelih nišana je započeno intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, te odavanjem počasti žrtvama genocida u Bratuncu.

-Želimo da naša djeca svojim rođacima, odnosno njihovim vršnjacima koji su ovdje ukopani, operu nišane. Kada djeci pričate o prošlosti to je dobro, ali kada date djetetu, mladoj osobi, da svom rođaku opere nišan, smatram da se tu pravi posebna veza i to je što u njima ostaje zauvijek. Sutra tom djetetu ne može niko pričati isprazne priče, kada on zna da je njegov vršnjak ubijen samo zato što je nosio drugačije ime i prezime, kazao je Elvir ef. Hodžić, glavni bratunački imam.

Današnjem obilježavanju Dana bijelih nišana je prisustvovao i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, koji je kazao da je važno što djeca posjećuju mezarje, da uče o prošlosti, ali i da se zajedno druže i upoznaju jedni druge.

-Važno je da se vi na vrijeme naučite onome čemu nisu bili naučeni vaši vršnjaci u svoje vrijeme. Vi danas treba da ponesete poruku vašim roditeljima, da prenesete da ste prali nišane bratunačkih šehida, koji su ubijeni samo zato što su bili muslimani i samo zato što su željeli braniti domovinu Bosnu i Hercegovinu. Neka vam to ostane u sjećanju. Važno je da nas iduće godine bude još više. Svi treba da se potrudimo da ova manifestacija bude masovna, kako bi naša djeca imala potpunu informaciju o onome šta se desilo 1992. godine. Vi ste u školama prinuđeni da učite historiju koja je iskrivljena, koja ne govori o tome da su vaši djedovi, vaše nene, vaši preci ubijani samo zato što su bili muslimani, poručio je Salkić.


Nakon što je okončana akcija čišćenja nišana, danas je upriličen zajednički doručak i druženje mališana.
Infosvijet.net

Back to top button