Novi udar na džepove bh. građana: Hoće li gorivo biti još skuplje?

Naftni distributeri u RS-u nedavno su korigovali cijenu goriva u skladu sa povećanjem cijena sirove nafte na svjetskom tržištu pa cijene neće biti dodatno povećane.

Ovo je reakcija iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS na pisanje medija da je gorivo na benzisnkim pumpama u FBiH preko noći, nedjelja na ponedjeljak, poskupilo za pet feninga po litri.

– Međutim, ako cijene sirove nafte na svjetskom tržištu nastave da rastu, rafinerije će povisiti cijene svojih proizvoda, pa će i distributeri biti prinuđeni da povećaju cijene goriva na benzinskim pumpama – kaže za Srpskainfo Zoran Berak, sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS.

Berak kaže da je bitno napomenuti da je “cijena goriva u RS i dalje mnogo niža nego u Federaciji BiH, čime je još jednom postalo jasno da distributeri nafte i naftnih derivata u RS posluju sa najmanjom maržom u regionu”.

Gorivo je na benzinskim pumpama u RS posljednji put poskupilo polovinom aprila i u prosjeku košta 2,15-2,16 KM po litri.

Fokus.ba

Back to top button