Od 29. maja Bosanci i Hercegovci moći će bez vize putovati u još jednu svjetsku velesilu

Ukidanje viza od 29. maja olakšat će putovanje turistima, kao i trgovinsku saradnju

Radujemo se što će Sporazum između Kine i BiH o ukidanju viza za nosioce običnih pasoša stupiti na snagu 29. maja, što će još šire otvoriti vrata narodima dviju zemalja u korist njihovih uzajamnih komunikacija, kao i povećanja međusobnog razumijevanja – izjavila je danas u Sarajevu ambasadorica Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Chen Bo.

U svom obraćanju učesnicima simpozija posvećenog inicijativi ‘Pojas i put’ Chen Bo je naglasila da će Ambasada NR Kine u BiH ostati posvećena povezivanju naroda, te stvaranju više platformi za komunikaciju i otvaranju više kanala za razmjenu mišljenja. Podsjetila je da incijativa ‘Pojas i put’, koju je 2013. pokrenuo predsjednik Kine Xi Jinping, ima za cilj povezivanje država i naroda svijeta na ekonomskom, kulturnom, civilizacijskom i općedruštvenom planu.

BiH je među 70 država i regija koje su zvanično pristupile incijativi koja predstavlja veliki doprinos u kreiranju zajedničke sudbine čovječanstva u 21. vijeku.

Simpoziju je prisustvovala i delegacija Kineske asocijacije za međunarodno razumijevanje (CAFIU), krovnog think-tanka iz Pekinga koji okuplja civilne organizacije iz 60-ak država uključenih u multidisciplinarno izučavanje incijative „Pojas i put“, a koja na poziv Centra za promociju i razvoj inicijative „Pojas i put“ i Udruženja “Bosansko-kinesko prijateljstvo”, boravi u BiH.

Potpredsjednik CAFIU-a i vođa delegacije Ai Ping izjavio je da „Pojas i put“ predstavlja jednu sistemsku i sveobuhvatnu incijativu koja naglašava saradnju u različitim oblastima, a kao jedan od primjera poslovne saradnje izdvojio je projekt Termoelektrane Stanari.

Podsjetio je da je prošle godine u maju u Pekingu održan Forum za međunarodnu saradnju u okviru “Pojasa i puta” tokom kojeg je predsjednik Kine predložio da se osnuje mreža za saradnju između nevladinih organizacija, a koja je zvanično uspostavljena u novembru prošle godine.

Ukidanje viza od 29. maja, po njegovim riječima, olakšat će putovanje turistima, kao i trgovinsku saradnju između BiH i Kine.

– Svi članovi ove delegacije, uključujući i mene, imamo velika očekivanja od ove posjete BiH – naglasio je Ai Ping.

Simpozij je organizirao Centar za promociju i razvoj incijative „Pojas i put“ uz podršku Ambasade NR Kine, Vanjskotrgovinske komore BiH i Univerziteta u Sarajevu. Predstavnici civilnog i akadamskog sektora, kao i eksperti iz pojedinih oblasti vezanih za ovu inicijativu imali su priliku razmijeniti mišljenja i stavove o tome koji su modaliteti saradnje i povezivanja ljudi, ideja i dobara kroz incijativu „Pojas i put“.

U zadnjih nekoliko mjeseci i godina, kako je kazao predsjednik VTK BiH Ahmet Egrlić, na različitim nivoima govori se o projektima koji trebaju biti realizirani i onima koji su aktuelni, a radi se o projektima vrijednim više od sedam milijardi KM. Za BiH, kako je istakao, bilo bi veoma značajno ukoliko bi se svi realizirali onako kako je to planirano.

– Kina ima sve veće učešće u Evropi i svijetu, ona je ekonomska velesila i u tom smislu BiH treba da traži svoje šanse. Svakako svih 16 zemalja jugoistočne i centralne Evrope traži svoj interes, a također je i BiH prepoznala svoju šansu. Danas imamo priliku govoriti o tim projektima i saradnji sa više aspekata. Također je vrlo značajno da se ukida vizni režim za Kinu i zahvaljujući tome očekuje se rast turista, iako je njihov broj i sada značajan. Smatram da BiH treba puno više raditi na izgradnji turističke infrastrukture kako bi mogla prihvatiti sve turiste koje očekujemo u narednom periodu – naveo je Egrlić.

(FENA/md)

Back to top button