Pola miliona Turaka Erdoganu na društvenim mrežama poručilo: “Dosta!”

Na izjavu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da će odstupiti ako Turska kaže “dosta”, danas je više od pola miliona Turaka odgovorilo tweetovima u kojima piše #Tamam, što znači “dosta” na turskom.
– Ako jednoga dana naša nacija kaže ”dosta” mi ćemo odstupiti – rekao je Erdogan u govoru u parlamentu, prenosi Index.hr.

Erdogan Turskom upravlja 15 godina, a njegovu su vlast obilježili snažan gospodarski rast, ali i obračuni s protivnicima. Prošlog je mjeseca objavio da će se prijevremeni izbori održati 24. juna, godinu dana ranije od redovitih.

Ubrzo nakon govora, haštag #Tamam munjevito se proširio turskim Twitterom i postao globalna tema.

– Želimo demokraciju te kažemo #dosta Erdoganu. Molimo napusti položaj, učinio si sulude stvari našoj zemlji i ljudima. Dosta – napisao je jedan korisnik.

– Nećeš mirno odstupiti. Odgovarat ćeš za to što si činio. Dosta! – napisao je drugi.

Erdoganovi konkurenti na predsjedničkim izborima također su se priključili tweetovima s riječju “Tamam”, a tri njegova najveća protivnika prikupila su više od 10.000 retweetova.

– Vrijeme je isteklo. Dosta! – napisao je u tweetu Muharrem Ince, kandidat glavne opozicione stranke CHP.

“Tamam” je osigurao rijedak trenutak jedinstva među glavnim oporbenim strankama, uključujući i prokurdsku oporbu što je rijetko jer ona i turski nacionalisti rijetko kada nalaze zajednički jezik.

(Vijesti.ba)

Back to top button