Počeo sveti mjesec ramazan: U džamijama širom BiH klanjana prva teravija

Prvi dan posta ovogodišnjeg mjeseca ramazana, po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH je u srijedu, 16. maja 2018. godine, a prvi teravih-namaz klanjan je večeras u džamijama širom BiH.


Veliki broj vjernika prisustvovao je prvom ovogodišnjem teravih-namazu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu. Prije teravih-namaza vjernicima se kratko obratio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Zbog prisustva mnoštva vjernika, veliki broj njih je namaz klanjao u haremu Begove džamije.

Ramazan, sveti islamski mjesec, je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu, suzdržavanju od hrane, pića, ružnog govora i ponašanja, a post počinje od zore i traje do zalaska sunca.

U Kur'anu se kaže: “O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili.” (el-Bekare, 183.).

Post je obaveza fizički i psihički zdravim i punoljetnim osobama, a za bolesne i oni koji su na putu postoje olakšice.

Osim posta, muslimani, također, klanjaju i teravih-namaz (teravija), provode vrijeme u slušanju, učenju i razumijevanju Kur'ana, organiziraju zajedničke iftare i sehure.

Solidarnost i samilost je također odlika ramazana jer je u tom mjesecu obaveza davanja zekata i sadekatu-l-fitra, koje imaju primarno socijalnu intenciju kako bi se smanjila razlika između bogatih i siromašnih i ojačale bratske veze među muslimanima.

Ramazan (2018./1439.) ima 30 dana. Počinje 16. maja, a završava 15. juna, kada nastupa Ramazanski bajram.

Izvor: Faktor

Back to top button