Srbija šuti na izjave Dodika kojim dovodi u pitanje opstanak BiH

Evropska unija prošle je sedmice diplomatskim kanalima vlastima u Srbiji poslala spisak sedam uslova koje moraju ispuniti da bi ta zemlja postala članica EU. Prema pisanju srbijanskih medija, jedan od uslova jeste prekidanje specijalnih veza Srbije sa RS-om.
Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov smatra da je ovaj uslov nerealan, jer su te veze predviđene Dejtonskim mirovnim sporazumom, kako za Srbiju sa RS-om, tako i za Hrvatsku sa FBiH.

– Sasvim je normalno da Srbija održava veze sa RS-om, iako bi bilo bi poželjno da ih ima i sa FBiH. Nama je u interesu, ili bi bar trebalo biti, da BiH bude stabilna kao cjelina – rekao je Popov u razgovoru za Vijesti.ba.

Prema njegovim riječima, ukoliko srbijanske vlasti ipak udovolje Evropskoj uniji i prekinu specijalne veze sa RS-om, onda bi to imalo negativan odjek među biračkim tijelom i generalno građanima jer bi ispalo da Srbija ne vodi računa o svojoj dijaspori.

– Po meni je veći problem što se Srbija ne ograđuje od izjava Milorada Dodika, kojim dovodi u pitanje opstanak BiH, pa čak ni od istupa bivšeg predsjednika Tome Nikolića, koji svesrdno podržava Dodika – dodaje Popov.

Jedan od uslova koje je Evropska unija stavila pred vlasti u Srbiji je i potpuna normalizacija odnosa sa Prištinom.

– To je predmet toliko različitih tumačenja da se više ne zna ni šta se pod tim podrazumijeva. Ekstremno i najteže tumačenje za Srbiju je da to znači priznavanje Kosova u sadašnjim granicama. To je najteži uslov koji, ne samo da ova, nego bilo koja vlast ne bi mogla da ispuni, a da ne snosi velike posljedice, ne bude proglašena izdajnikom i odmah ne ode sa političke scene – ističe Popov.

Prema njegovim riječima, vlast u Srbiji mora imati neki alibi i da dobije neki ustupak kako bi pred svojim stanovništvom i biračkim tijelom rekla: „Evo, mi smo uradili maksimalno što je moguće, tako da nismo sve ni izgubili, ali naravno nismo mogli sve ni dobiti“.

Među preostalim uslovima Evropske unije navodi se usklađivanje vanjskih politika EU i Srbije, sporazum o graničnim sporovima sa svim susjedima, usklađivanje odbrambenih politika, potpuna nezavisnost pravosuđa po evropskom modelu, ljudska prava, te potpune medijske i vjerske slobode.

D.K.

(Vijesti.ba)

Back to top button