Vučić se prema Evropi ponaša kao demokrata, a BiH tretira kao pastorče

Štiteći ratnog zločinca Novaka Đukića, koji je za masakr na tuzlanskoj Kapiji osuđen na 20 godina zatvora, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pokazuje da igra dvostruku ulogu – prema Evropi se ponaša kao demokrata, a BiH tretira kao pastorče. Ovo je u razgovoru za Vijesti.ba izjavio predsjednik Fondacije “Istina, pravda i pomirenje” Sinan Alić.

– Srbija je utočište za ratne zločince koji se slobodno šetaju i tu se ništa bitno ne mijenja, iako ta država korača prema Evropi – rekao nam je Alić, aludirajući na osuđenika Đukića, ali i još najmanje šest oficira Vojske RS suodgovornih za zločin u Tuzli koji se dogodio prije tačno 23 godine.

Tog 25. maja 1995. u 20.55 sati od agresorske granate ispaljene s Ozrena na tuzlanskoj Kapiji ubijena je 71 mlada osoba, dok je ranjeno njih 124. Za ovaj masakr pred Sudom BiH pravomoćno je osuđen samo oficir Vojske RS Novak Đukić, koji zatvorsku kaznu nije odležao, već je pobjegao u Srbiju, gdje se i danas nalazi.

– Đukića, koji je navodno bolestan, štiti i finansira Vučićev režim. Stoga Evropa mora pritisnuti Srbiju i narediti joj da pohapsi odgovorne i u zatvor smjesti one sa pravosnažnim presudama – poručuje Alić.

sinan-alic
Sinan Alić / Vijesti.ba

Prema njegovim riječima, BiH ima mehanizme da kazni zločince, ali se nažalost radi o nefunkcionalnoj državi.

– Ako ne funkcionišu domaći mehanizmi, onda se treba obratiti međunarodnim institucijama. Da li je ijedna bh. institucija od Vijeća Evrope zatražila da se donese neka deklaracija kojom će se Srbija  podsjetiti da mora izvršavati svoje međunarodno preuzete obaveze – zapitao se Alić.

Ističe kako će Srbija, pod pritiskom demokratske javnosti i određenih evropskih institucija, Đukića ipak na kraju morati smjestiti iza rešetaka.

– To je ono što očekuju i žrtve čija sjećanja nikada neće izblijediti – dodao je Alić.

Navodi kako će se Fondacija, na čijem je čelu, obratiti nadležnim međunarodnim institucijama i pozvati ih da izvrše pritisak na Srbiju da poštuje vladavinu prava dok se istovremeno približava Evropskoj uniji.

– Iluzorno je od Srbije očekivati da uhapsi i osudi odgovorne za zločin na tuzlanskoj Kapiji, jer vladajući režim koketira s Evropom, koja mu to prašta i gleda kroz prste – zaključio je Alić.

D.K.

(Vijesti.ba)

Back to top button