CIK provjerava prijave: Kada ćemo znati imena stranačkih kandidata za sve nivoe vlasti?

U petak je istekao rok do kada su političke stranke i nezavisni kandidati trebali podnijeti prijavu za učešće na Općim izborima 7. oktobra. To su učinile 72 političke stranke i 39 nezavisnih kandidata.

Podnošenje kandidatskih listi od 27. juna do 9, jula Podnošenje kandidatskih listi od 27. juna do 9, jula
Sve pristigle prijave sada se pregledaju u Centralnoj izbornoj komisiji BiH, a proces ovjere stranaka i kandidata traje do 9. juna. Šta to znači?

Stranke i kandidati moraju ispuniti zakonom propisane uvjete da bi njihova prijava bila ovjerena. Pored ostalog, oni su trebali prikupiti i uz prijavu dostaviti potpise podrške, dokaze o uplaćenoj taksi, rješenja iz sudskog registra o registraciji političke stranke i finansijski izvještaj političke stranke za tri mjeseca unazad. Dva posljednja uvjeta ne odnose se na nezavisne kandidate.

Pet hiljada potpisa za Predsjedništvo BiH

U CIK-u će u narednim danima, do 9. juna, provjeravati jesu li prijave uredne i nakon toga ih ovjeriti. Kada su u pitanju potpisi podrške, neće se provjeravati svi pristigli, nego se provjera vrši metodom statističkog uzorka i iznosi deset posto ukupnog broja podnesenih potpisa podrške.

Političke stranka ili nezavisni kandidat morali su podnijeti najmanje: pet hiljada potpisa birača upisanih u Centralni birački spisak za izbore za članove Predsjedništva BiH, isto toliko potpisa za izbore za zastupnike Parlamenta BiH. Tri hiljade potpisa podrške birača potrebno je za prijavu za izbor zastupnika u entitetskim parlamentima ili za izbor predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske, te pet stotina potpisa za izbore zastupnika u kantonalne skupštine Federacije BiH u kantonu gdje broj birača nije veći od 100.000. U kantonima gdje ima više od 100.000 birača kandidati moraju prikupiti hiljadu potpisa podrške.

Stranke koje imaju mandat oslobođene su prikupljanja potpisa podrške, osim za učešće u utrci za Predsjedništvo BiH.

Od 10. do 19. juna podnose se prijave za ovjeru koalicija i listi nezavisnih kandidata, a njihova ovjera odnosno provjera CIK-a da li su ispunjeni svi zakonom propisani uvjeti radi se do 26. juna.

Vjerovatno javnosti najzanimljivi dio izbornih aktivnosti za Opće izbore 2018. slijedi od 27. juna do 9, jula. Tada će CIK-u biti podnošene kandidatske liste sa konkretnim imenima stranačkih kandidata za različite nivoe vlasti.

Rekordan broj stranaka i kandidata

Broj političkih subjekata prijavljenih za učešće na oktobarskim Općim izborima ove godine, 72 političke stranke i 39 nezavisnih kandidata, mogao bi biti rekordan od 2002. godine na ovamo ukoliko svi dobiju ovjeru.

Međutim, treba imati u vidu da se koalicije i liste nezavisnih kandidata naknadno prijavljuju, tako da će ukupan broj političkih subjekata na Općim izborima 2018. sigurno biti još veći.

Najveći broj političkih partija bio je na izborima 2014, i to njih 65, dok ih je najmanje bilo na izborima 2006, kada je u izbornoj utrci učestvovalo tek 36 stranaka. Kada su u pitanju nezavisni kandidatim najmanje ih je bilo 2002. godine, samo tri, dok je na posljednjim općim izborima učestvovalo njih 24.

Broj prijavljenih stranaka, ali i nezavisnih kandidata i koalicija mnogo je veći na lokalnim izborima.

Izvor: Faktor

Back to top button