Bujrum, braćo, mogu sad i bradonje: Ko sve podržava SDP-ovog kandidata za Predsjedništvo

U Bosni i Hercegovini će svi živjeti kao braća i sestre, ali ne oni bradati sa kratkim pantalonama. Vizija je to budućnosti naše zemlje koju je tokom izborne kampanje 2016. godine sa javnošću podijelio predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, ističući da se na listama njegove stranke nalaze pripadnici Armije RBiH, HVO-a i Vojske RS-a.

SDP traga za podrškom za Denisa Bećirovića

SDP traga za podrškom za Denisa Bećirovića

Da su ozbiljni u namjeri da prave društvo bez podjela po etničkoj ili vjerskoj pripadnosti, sa partnerima koji dijele njihove poglede i vrijednosti, rukovodstvo SDP-a je potvrdilo u petak, potpisivanjem Sporazuma o podršci njihovom kandidatu za Predsjedništvo BiH Denisu Bećiroviću sa Bošnjačkim pokretom.

Bećirović je, pojašnjava prvi čovjek Bošnjačkog pokreta Sejfudin Tokić, kroz svoje političko djelovanje pokazivao visok stepen sličnosti sa stavovima i djelovanjem te organizacije, ali i sa njim samim.

– Ja tu ne vidim neku veću razliku – konstatirao je Tokić.

Sejfudin Tokić sa saradnicima ili fanovima

U prilog ovoj neospornoj činjenici govori i podjednak broj otvorenih pisama koje je ovaj dvojac sročio u posljednjim godinama i turbofolk politika koju vode, ali i podjednak broj konkretnih i smislenih zakonskih rješenja koje su predložili u istom tom periodu, iako Tokić već duži niz godina ne djeluje u institucijama vlasti.

Da su namjere zaista iskrene i da ne postoji prostor za sumnju u državotvorne težnje jednih i drugih, potvrda je Tokićeva prva reakcija na Bećirovićevu kandidaturu, koju je ocijenio kao “spašavanje SDP-a od neminovnog propadanja” te kao “maskiranje prosrpske politike SDP-a u RS-u, a ne zaštita države BiH i bošnjačkog naroda od nove planirane srpsko-hrvatske agresije na BiH i genocida nad Bošnjacima”.

Bošnjaci moraju biti svjesni, upozorio je Tokić javnost 20. maja ove godine, da SDP “u Karadžićevoj genocidnoj RS djeluje usaglašeno sa ciljevima velikosrpske politike Milorada Dodika”.

Ove najsvježije konstatacije o SDP-u, u javnost plasirane prije ozvaničavanja podrške, najbolje govore u prilog “visokom stepenu sličnosti u stavovima i djelovanju” te o SDP-ovoj čvrstoj namjeri da budućnost BiH grade sa snagama koje dijele njihovu viziju te im ne nedostaje podrška potrebna za realizaciju stranačkih ciljeva.

– Dobrodošli na početak kraja vladavine nacionalista! Naš protivnik su nacionalne stranke – poručio je Nermin Nikšić prilikom predstavljanja Denisa Bećirovića kao kandidata SDP-a za člana Predsjedništva BiH.

Četiri dana kasnije je, kao potvrdu istrajnosti u tim namjerama, potpisao Sporazum podrške sa predstavnicima A-SDA, stranke koju su osnovali bivši članovi SDA koji su iz nje izbačeni jer nisu željeli koalirati sa “bivšim komunjarama”.

Da svog partnera nisu pronašli samo među “progresivnim bošnjačkim snagama”, rukovodstvo SDP-a nastojalo je pokazati podrškom koju je Bećiroviću iskazalo Srpsko građansko vijeće – Pokret za ravnopravnost u BiH. Osnivač ove nevladine organizacije je, podsjećanja radi, Mirko Pejanović, član Predsjedništva SDP-a. Korektna i tačna interpretacija podrške Srpskog građanskog vijeća Bećiroviću bilo bi da je kandidata SDP-a podržala nevladina ekspozitura te stranke.

Deklarativnu javnu podršku su pridobili i od načelnika Bihaća, Cazina, Bužima i Bosanskog Petrovca, što bi, procjenjuju u SDP-u, po automatizmu značilo akumuliranje glasačkog tijela ovih načelnika na Bećirovićevom kontu, što je logika protivna demokratskoj praksi, ne samo u BiH već i van okvira naše države. Tako je, primjera radi, SDP 2014. godine imao svog načelnika u sarajevskoj Općini Centar, a njihov je kandidat za člana Predsjedništva BiH Bakir Hadžiomerović u njoj dobio tek nešto više od 2.000 glasova, dok su čak četiri kandidata imala više glasova od njega.

Dok Bećirović i Nikšić potpisuju sporazume sa strankama i organizacijama sa kojima “dijele poglede na BiH i njenu budućnost”, članstvo SDP-a, ono koje je toj stranci pristupilo zbog njene deklarativne ideološke opredijeljenosti, šuti. Koliko su zadovoljni postupcima stranačkog rukovodstva, pokazat će vrijeme pred nama, ali poprilično indikativna može biti reakcija koja je uslijedila u vremenu nakon koaliranja sa HSP-om, strankom koja se diči gajenjem tekovina koje je utemeljio Ante Pavelić. Ta se reakcija pretočila u SDP-ove izborne rezultate 2014. godine.

Ovaj put, vjeruje rukovodstvo te stranke, imaju plan koji će im omogućiti da izbjegnu sudbinu od prije četiri godine, kada su, zahvaljujući izbornom debaklu, ostali van svih kombinacija za formiranje vlasti na bilo kojem nivou. Taj plan, čiji su integrativni dio postali, nije njihovih ruku djelo, ali bi mogao poslužiti svrsi. Neki ga zovu “plan B”, a posljednji postupci rukovodstva SDP-a, odnosno saradnja sa A-SDA i Bošnjačkim pokretom, tačka je na “i” tezama autora tog plana, koji stranke građanske orijentacije sa sjedištem u Sarajevu nazivaju “bošnjačkom ljevicom” ili “bošnjačkom radikalnom ljevicom”.

Bećirović kao zalog za učešće u “planu B” cijena je koju je rukovodstvo te stranke bilo spremno platiti jer šta je jedan član “pušten niz vodu” zarad oduzimanja glasova Željku Komšiću i pomoći autoru “plana B” da osigura još jedan mandat u Predsjedništvu BiH za čitave četiri godine u vlasti.

Izvor: Faktor

Back to top button