Iz Tuzlanskog Kantona odselile 12.322 osobe radi zaposlenja u inostranstvu

U proteklih pet godina samo iz Tuzlanskog kantona odselile su minimalno 12.322 osobe radi zaposlenja u inozemstvu. Riječ je samo o građanima koji su odjavljeni s evidencije Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona.

“Posmatrajući broj odjava s evidencije Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona evidentno je kontinuirano povećanje broja odjava s evidencije u periodu od 2013. do 2017. godine, što prati podatke o smanjenju broja nezaposlenih. Međutim, istovremeno je kontinuirano povećan broj građana s područja Tuzlanskog kantona koji su se odjavili s evidencije Službe za zapošljavanje kao razlog navodeći zaposlenje u inozemstvu”, piše u informaciji koja se našla pred zastupnicima u Skupštini Tuzlanskog kantona.

Broj građana Tuzlanskog kantona koji se odjavio s evidencije Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona u 2013. godini bio je 530, 2014. godine 696, a 2015. godine 1.334.Posebno povećanje broja odlazaka ljudi iz Tuzlanskog kantona radi zaposlenja u inozemstvu vidljivo je 2016. godine kada se s evidencije odjavilo 2.290 građana i 2017. godine kada je u inozemstvo odselilo 2.626 građana.

To znači da su se proteklih pet godina iz Tuzlanskog kantona odselile minimalno 12.322 osobe radi zaposlenja u inozemstvu. Važno je istaći kako ovaj broj ne predstavlja odraz stvarnog stanja te da je broj stanovnika najmnogoljudnijeg kantona u BiH, a koji su napustili našu državu, mnogo veći s obzirom na to da brojni građani nisu uopće evidentirani u Službi za zapošljavanje Tuzlanskog kantona.

(TIP/Izvor: Klix.ba)

Back to top button