OPREZ: Ako primijetite promjene na noktima, vjerovatno imate ovu bolest

Nokti su čvrste tvorevine na vrhovima prstiju kojima je glavna uloga da zaštite prste na rukama i nogama. Kad se na noktima pojavi neka neobična pojava, poput oštećenja i promjene boje i strukture, to vam tijelo daje znak da nešto nije u redu.

Nokti koji su inače slabi i skloni pucanju mogu otežati stvar jer nezdravi nokti upućuju na bolest, a to se teško primijeti ako vam nokti uvijek izgledaju bolesno.

Promjena strukture nokta može značiti da vam nedostaje nekih vitamina ili minerala, da imate bolesne bubrege, bolesti srca i krvnih žila, oštećenu jetru ili psorijatični artritis.

Istraživanja su pokazala da 80 do 90% osoba sa psorijatičnim artritisom doživljava neka od oštećenja noktiju, a učinak psorijatičnog artritisa na nokte i prste je često zanemaren.

Osim toga, jedan od znakova da bolujete od psorijaze i psorijatičnog artritisa mogu biti upravo oštećenja na noktima.

Oštećenje noktiju uzrokovano psorijatičnim artritisom može se kretati od vrlo blagog oštećenja pa sve do teških distrofičnih promjena na noktima. Uz liječenje preporučeno od strane reumatologa, pacijenti trebaju voditi brigu o noktima kako ne bi izazvale još više upala, a to se ponajprije odnosni na nošenje zaštitnih rukavica ili zatvorenih cipela.

Svakodnevna njega za nokte može pomoći da ublažite loš izgled. Ako imate oštećene nokte zbog ove bolesti, možete primijeniti sljedeće savjete.

Održavajte kratkih noktiju – Koristite grickalicu ili škarice kako biste smanjili dužinu noktiju na rukama i nogama. Bez obzira na to imate li psorijatični artritis, uvijek je dobra ideja rezanje noktiju na nogama kako ne bi došlo do urastanja.
Namočite nokte u kupku s uljima – Možete koristiti kokosovo ulje, ulje čajevca, aloe veru ili Shia maslac za njegu noktiju. Preporučuje se tri do četiri kapljice ulja u zdjelici tople vode ili mazanje pripravcima od aloe vere i Shia maslaca na nokte dok se ne upije.
Zaštitite nokte – Na netaknute nokte možete primjenjivati prirodne pripravke, a ako niste zadovoljni rezultatima, možete čak staviti umjetne nokte (nakon što isključite alergijsku reakciju na kemikalije i ljepila u tim proizvodima).

S obzirom na složenost psorijaze noktiju i otežanog liječenja, najbolje je da s liječnikom izvedivi plan liječenja i budete spremni istodobno pokušati više od jedne strategije. Postavite realne ciljeve i budite svjesni da, zbog prirodno sporog rasta noktiju, proces može trajati i do 12 mjeseci prije nego se vidi poboljšanje.

Izvor: centarzdravlja.hr

Back to top button