Željo se sprema za Evropu: Hoće li kiša usporiti radove na Grbavici?

Fudbalski klub Željezničar u novu sezonu ući će sa novim trenerom. Admira Adžema naslijedio je srbijanski stručnjak Slobodan Krčmarević, koji će “vatreno krštenje” imati u prvom kolu kvalifikacija za UEFA Evropsku ligu.

Ali, još je neizvjesno hoće li Plavi prvu utakmicu u narednoj sezoni igrati na Grbavici. Odmah nakon završetka prošle sezone počela je rekonstrukcija travnjaka, pa će Krčmarevićevi izabranici domaće utakmice u narednoj sezoni igrati na jednom od najmodernijih i najboljih terena na ovim prostorima.

Prvu utakmicu u UEFA Evropskoj ligi Željo će igrati 12. jula, a nakon žrijeba u Nyonu bit će poznato da li će biti domaćin ili gost (revanš se igra 19. jula). Navodno, osvajač Kupa BiH uputio je zahtjev u UEFA da revanš igra na domaćem terenu, ali bi se u cijeloj priči trebao pitati i protivnik…

Rokovi za završetak radova su 60 dana, ali su iz Želje uputili apel izvođaču radova da rok skrati za dvije sedmice. U slučaju da sve protekne po planu, 19. jula Grbavica bi trebala biti spremna za premijerno izdanje novog travnjaka.

Kakva je dinamika radova i šta bi zapravo mogao biti problem?

U proteklih 16 dana otkako su radovi počeli sve je teklo po planu. Stari travnjak je uklonjen za pet dana, a postavljanje drenaže trajalo je sedam dana. U prethodna tri dana izvršeno je nasipanje početnog sloja pijeska i ravnanje, kako bi se pripremila podloga za polaganje kablova grijača.

A upravo je postavljanje kablova grijača terena, možda i najzahtjevniji dio poslova. Planirano je da traje deset dana, s tim da bi kiša u tom periodu mogla praviti probleme, a možda i usporiti cijeli proces. Nakon toga slijedi nasipanje hranidbenih međuslojeva (šest dana), ugradnja sistema navodnjavanja (dva dana), te na kraju postavljenje novog travnjaka (pet dana). U najboljim okolnostima travnjak bi bio gotov 30. juna.

No, to ne znači da je spreman za igranje utakmica, jer najmanje dvije sedmice slijedila bi faza obaveznog mirovanja travnjaka (prijem korijena busena na podlogu). Poklope li se sve ove stvari, postoje šanse da Željo sezonu otvori na novom travnjaku pred navijačima na Grbavici.

Vremenske prilike (ni)su nakljonjene Plavim u narednih deset dana. Prema podacima sa stranice accuweather.com, kiša je najavljena za nedjelju (17. juna), s tim da su pljuskovi mogući 9. 10. i 11. juna… A da li će zaobići Grbavicu?


Izvor: Faktor

Back to top button