Piromani neuhvatljivi: Od početka maja u Sarajevu zapaljeno 13 automobila

U posljednjih mjesec i po u Sarajevu je izgorjelo 13 automobila. Nakon obavljenih uviđaja utvrđeno je da se u svim slučajevima radilo o namjerno podmetnutim požarima. Neka od izgorjelih vozila bila su kolateralna šteta paljevine koja se sa “ciljanog” automobila proširila i na one koji su bili parkirani u neposrednoj blizini.

Automobili koji su gorjeli bili su kao po pravilu parkirani na otvorenom, na nekoliko različitih lokacija u gradu.

Tako je 8. maja u naselju Stupine u Ilijašu na lokalnom putu zapaljen automobil “kia” koji je, kako je kasnije utvrđeno, ukraden u Sarajevu. Nakon ovog požara, 21. maja, uslijedila je paljevina u sarajevskoj općini Stari Grad kada je zapaljen automobil “porsche” u vlasništvu H. I. Automobil je bio parkiran u ulici Alije Nametka, a vatra sa ovog vozila proširila se i na “škodu” koja je bila parkirana u neposrednoj blizini.

Šest vozila za noć

Sedam dana kasnije, 28. maja, dolazi do novih paljevina. Ovog puta od ponoći do svitanja u Sarajevu je izgorjelo šest automobila na području naselja Vogošća, Šip i Kromolj. U Vogošći su u 1.30 sati, u ulici Skendera Kulenovića, zapaljena vozila “rexton” i “passat”.

U ulici Branilaca Šipa u naselju Šip, zapaljena su vozila “audi” i “polo”, a u 4.10 sati ulici Kromolj do broja 15 izgorjela su dva automobila “škoda octavia”, vlasništvo firme Porsche, te “mercedes” koji pripada D. K.

Dva dana kasnije u ulici Slatina u Općini Centar gorjela je “škoda rapid”, vlasništvo Ć. K. iz Sarajeva.

“Audi TT” u vlasništvu N. K. zapaljen je 11. juna u sarajevskom naselju Otoka.

Potom je uslijedio i požar na vozilu “BMW” u ulici Hekim Ogul Paše u Novom Gradu u Sarajevu.

Sinoć je ponovo gorio automobil, a ovoga puta gorio je “peugeot 407”. Pretpostavlja se da se i u ovom slučaju radi o paljevini.

Za sada rasvijetljen je samo jedan slučaj i to paljevina do koje je došlo u Vogošći kada je zapaljen automobil “rexton”. Tada je uhapšen B. E. (42) iz Sarajeva, zbog sumnje da je počinio krivično djelo izazivanje opće opasnosti.

Kada su u pitanju ostali automobili, policija još radi na otkrivanju osumnjičenih za paljevinu. Inače, identifikacija osumnjičenih je izuzetno komplikovana jer, prema izvoru bliskom istragama u ovim slučajevima, oni rijetko na mjestu događaja ostavljaju tragove uz pomoć kojih bi bili identifikovani. I ukoliko se to dogodi, vještačenja koja je potrebno provesti kako bi se došlo do imena, izuzetno su skupa.

Istražitelji do piromana najčešće pokušavaju doći uz pomoć snimaka videonadzora koje su zabilježile kamere u blizini paljevine. Međutim, često ni to ne pomaže ukoliko se na kameri ne vidi baš momenat paljenja automobila.

Činjenica da neko prolazi blizu automobila koji je zapaljen, što često kamere bilježe, zapravo ništa ne znači. Tako najveći broj ovih krivičnih djela ostaje nerasvijetljen.

“Nema motiva”

Zanimljivo je to da vlasnici automobila koji ostanu bez svojih limenih ljubimaca ili im barem biva načinjena ogromna materijalna šteta, gotovo nikad ne znaju ko bi mogao imati neki motiv odnosno razlog da im napravi tako nešto. Policija koja nastoji otkriti šta je po srijedi i ko je krivac tako nikada ne dobije potrebne informacije kako bi istražili slučaj.

Međutim, mali broj slučajeva koji se ipak rasvijetli otkriva da je, kao po pravilu, motiv za paljevinu ljubavni sukob ili pak obračun međusobno suprostavljenih kriminalnih grupa. Paljevinom automobila se obično vlasniku šalje veoma jasna poruka, tvrde istražitelji.

Ostat će zabilježeno da je jedan mladić sa debelim policijskim dosijeom automobil svojoj ljubavnici na Dobrinji palio nekoliko puta. Svađa ljubavnika bila je i motiv za paljevinu na Baščaršiji kada je djevojka zapalila automobil svom dečku.

Ponovni trend paljenja automobila posljednjih dana podsjeća na onaj koji je zabilježen tokom 2015. godine. Tada je za samo četiri mjeseca izgorjelo 30 automobila. U to vrijeme policija je uhapsila razbojnike koji su u nekoliko navrata namjerno izazivali paljevine kako bi neometano mogli ići u pljačke. Međutim, veliki broj tadašnjih paljevina ostao je nerasvijetljen.

Također, vlasnici automobila morali su sami nadoknaditi štetu koja im je nanesena, izuzev onih čiji su automobili bili kasko osigurani. To posebno pogađa one koji su se, ni krivi ni dužni, našli u središtu nekog obračuna pa se vatra sa tuđeg automobila proširila i na njihovo.

Izvor: Faktor

Back to top button