Republika Srpska zadužila se na međunarodnom tržištu 168 miliona eura

Republika Srpska je danas uspješno izvršila prvu emisiju obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu u ukupnom iznosu od 168,3 miliona eura, saopćeno je iz entitetskog Ministarstva finansija.

Planiran iznos zaduženja bio je 200 miliona eura Planiran iznos zaduženja bio je 200 miliona eura
Obveznice, čiji planiran iznos emisije je bio 200 miliona eura, prodate su po ravnotežnoj kamatnoj stopi od 4,75 posto na godišnjem nivou.

– Knjiga investitiora za primarnu emisiju zatvorena je sa današnjim danom na gore navedeni iznos. Listiranje obveznica će biti na Bečkoj berzi, a emisija je izvršena u skladu sa pravom Republike Austrije, dok će uplata sredstava biti izvršena 28. juna – precizirali su iz Ministarstva finansija RS-a te izrazili zadovoljstvo činjenicom da je planirana emisija uspješno izvršena.

Entitetska vlada je, kako se dodaje, uspješnim izvršavanjem ove emisije osigurala diverzifikaciju izvora finansiranja, smanjila rizik od neizvijesnosti finansiranja, te omogućila kvalitetnije planiranje i izvršavanje budžetskih priliva i na taj način omogućila potpunu sigurnost izvršavanja svih budžetskih rashoda i izdataka, tvrdi se u saopćenju.

Izvor: Faktor

Back to top button