Palo je prokletstvo: Engleska nakon penala u četvrtfinalu Mundijala

Fudbalska reprezentacija Engleske posljednji je učesnik četvrtfinala Svjetskog prvenstva u Rusiji nakon što je poslije boljeg izvođenja penala savladala Kolumbiju. Rezultat nakon produžetaka glasio je 1:1, a Englezi su slavili na penale s 4:3.

Prvo poluvrijeme nije donijelo mnogo toga zanimljivog. Iz prvih 45 minuta utakmice gotovo da je nemoguće izdvojiti pravu priliku. Da utakmica nije bila posebno zanimljiva najbolje govori i podatak da su Englezi i Kolumbijci uputili svega po jedan udarac u okvir gola svog protivnika.

U nastavku je utakmica bila mnogo dinamičnija, ali i mnogo nervoznija, ali ni drugo poluvrijeme nije ponudilo posebno kvalitetan fudbal.

Pobjednika utakmice odlučio je detalj iz 54. minute utakmice kada je Mark Geiger pokazao na bijelu tačku nakon što je Carlos Sanchez srušio Harryja Kanea. Četiri minute kasnije kapiten Engleske je bio siguran izvođač najstrožije kazne, po treći put na ovom Mundijalu.

Prekršaj nad napadačem Tottenhama je definitivno postojao uprkos žestokim protestima Kolumbijaca. Ipak, pitanje je da li je Kane napravio faul nad fudbalerom dok je sebi pravio poziciju iz koje bi šutirao. Bilo kako bilo, iz VAR sobe nije poništena odluka američkog arbitra.

Kolumbija je u finišu sve karte bacila u napad. Ipak sve do sudijske nadoknade rezultat se nije mijenjao. Mateus Uribe je odlično šutirao iz velike udaljenosti no Jordan Pickford je sjajnom asistencijom loptu skrenuo u korner. Upravo je ubacivanje iz kornera Kolumbijcima donijelo izjednačenje za koje se pobrinuo stoper Barcelone Yerry Mina koji je trećoj minuti sudijske nadoknade postigao svoj treći gol na Mundijalu.

U produžecima nije bilo mnogo šansi, što je karakterisalo i kompletan susreta, a vrijedi izdvojiti prodor Rosea iz 112. minute meča. Lopta je poslije njegovog udaraca prozujala pored lijeve stative gola Kolumbije. Promjene rezultata do kraja produžetaka nije bilo, pa su o pobjedniku odlučivali penali.

U prvoj seriji penala Falcao i Kane su bili sigurni, a potom i Cuadrado i Rashford u drugoj seriji. Muriel je zabio za 3:2, a potom je Ospina “skinuo” penal Hendersonu. Engleze je u igri ostavila prečka koju je pogodio Uribe, a Tripier je izjednačio na 3:3. Pickford je u petoj seriji odbranio penal Carlosu Bacci, a Dier je bio siguran za plasman Engleske u četvrtfinale Mundijala.

Engleska će u četvrtfinalu igrati protiv Švedske, koja je danas s 1:0 bila bolja od Švicarske.

Izvor: Faktor

Back to top button