Belgijanci kući poslali peterostruke svjetske prvake

Fudbalska reprezentacija Belgije plasirala se u polufinale Svjetskog prvenstva, nakon što je večeras s 2:1 porazila favorizovanu selekciju Brazila. Belgijancima je ovo tek drugi plasman u polufinale Mundijala, a prvi nakon Meksika i SP-a 1986. godine.

Crveni đavoli su do vodstva stigli u 13. minuti utakmice. Loptu je poslije kornera Belgije u vlastitu mrežu ramenom poslao Fernandinho, a Alisson Becker bio je nemoćan u ovoj situaciji.

I nakon vodstva Belgijanaca, fudbaleri peterostrukih svjetskih prvaka bili su ti koji su kontrolisali posjed lopte i dominirali terenom.

Ipak, u 31. minuti uslijedila je brza transformacija Belgijanaca. Odličan kontanapada krunisao je Kevin De Bryne i silovitim udarcem sa 16 metara loptu zakucao u mrežu protivnika.

Sedam minuta prije kraja prvog poluvremena Philippe Coutinho je dobro šutirao iz velike udaljenosti, ali se Thibaut Courtois nije dao iznenaditi.

U 41. minuti De Bruyne je dobro šutirao iz slobodnog udarca, ali je brazilski čuvar mreže loptu skrenuo u korner.

U nastavku utakmice brazilski selektor Tite sve je karte bacio u napad. U svlačionici je poslije prvih 45 minuta odlučio ostaviti Williana, a Neymaru i Gabrielu Jesusu u vrhu napada pridružio se Roberto Firmino.

Prvu najozbiljniju priliku u drugom poluvremenu imao je Brazil preko Paulinha. Ipak, njegov udarac odbranio je Courtois.

Kapiten Belgijanaca Eden Hazard u 62. minuti mogao je riješiti pitanje pobjednika, no šutirao je pored lijeve stative brazilskog gola, iako je možda bolje rješenje bilo da je proigrao Lukakua na drugoj stativi.

Kasnije je Tite u igru uveo i Douglasa Costu umjesto Gabriela Jesusa, a Renato Augusto je u 73. minuti zamijenio Paulinha. Samo tri minute kasnije rezervista Renato Augusto sjajno proigravanje Coutinha pretvorio je u pogodak i tako vratio nadu Brazilcima u sposljednjih 15-ak minuta utakmice.

Nakon što su smanjili vodstvo, reprezentativci Brazila su sve karte bacili u napad. Napadali su Brazilci, ali je Courtois u četvrtoj minuti sudijske nadoknade sjajnom intervencijom šut Neymara skrenuo u korner, što je bila najbolja prilika selekcije koja je kao favorit ušla u ovu utakmicu.

Na kraju je ostao onaj rezultat iz 73. minute, pa su se Crveni đavoli, koji su u kvalifikacijama Zmajevima uskratili nastup u baražu, kući poslali peterostruke prvake svijeta.

Belgija će u polufinalu igrati protiv Francuske, koja je danas s 2:0 savladala Urugvaj.

Izvor: Faktor

Back to top button