Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, posjetio Zenicu i održao tribinu na temu „Sjećanje na genocid u Podrinju“

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, večeras je, 5. jula 2018. godine, ispred Doma armije u Zenici održao tribinu pod nazivom „Sjećanje na genocid u Podrinju“.
Tribinu je organizovao Klub paraolimpijskih sportova „Baton“ iz Zenice, u okviru obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici.

Njegovanje sjećanja na genocid u Srebrenici i drugim krajevima Bosne i Hercegovine, obaveza je svih preživjelih, istakao je u svom obraćanju Salkić, te posebno potencirao na važnost prenošenja činjenica o zločinima na mlađe generacije, kako se zločin u budućnosti ne bi ponovio.

-Podrinje je simbol počinjenog genocida u Bosni i Hercegovni. Genocid u Srebrenici je planetarni zločin i kulminacija zločina koji su započeli tokom agresije na našu domovinu 1992. godine. Stravični i sistemski zločini su počinjeni i u Bijeljini, Foči, Višegradu, Kalinoviku, Kotor Varošu, Doboju, Prijedoru, Bratuncu, Zvorniku, Osmacima, Brčkom i mnogim drugim mjestima. O svim ovim zločinima postoje domaće i međunarodne presude i svjedočenja. To je ono što će svjetska historija da pamti. Na nama je da zauvijek njegujemo sjećanje na žrtve i ove zločine, da tražimo da se odgovorni procesuiraju, a kosti naših najmilijih pronađu.
S druge strane, obaveza naroda iz kojeg dolaze zločinci i zločinačke politike, jeste da se distancira od zločinaca, te da ih osudi. Samo na takav način se može graditi povjerenje u ovoj zemlji i skinuti kolektivna odgovornost za genocid i zločine.
Zamolio bih sve ljude da makar jednom u životu posjete Podrinje i Potočare, te da se uvjere u razmjere zločina koji su počinjeni. Nema naselja u Podrinju u kojem se danas ne nalazi spomen – obilježje, a rijetka su naselja u kojima nije pronađena masovna grobnica. Naša obaveza je da ovo vječno pamtimo, te da ne dozvolimo da se više ikada ponovi. U prošlosti su počinjeni slični zločini nad Bošnjacima, ali o njima se nije govorilo, i nije se smjelo govoriti. Zbog toga nam se zločin ponovio.
Danas, mi pišemo knjige, snimamo filmove, radimo predstave, stvaramo umjetnička djela koja svjedoče o genocidu u našoj domovini. Takav odnos prema žrtvama, ali i naša svakodnevna obilježavanja i svjedočenja, garant su da se zlo više neće ponoviti, kazao je između ostaloga potpredsjednik Salkić.

Prije tribine, potpredsjednik Salkić se sastao sa Jasminom Duvnjakom, predsjednikom Skupštine Zeničko – dobojskog kantona, te razgovarao o važnosti njegovanja sjećanja na genocid u Srebrenici, ali i izučavanja činjenica o genocidu u školama širom Bosne i Hercegovine.
Održan je sastanak i sa Amirom Ismićem, predsjednikom udruženja Klub paraolimpijskih sportova Baton i drugim članovima ovog udruženja, na kojem se razgovaralo o radu ovog udruženja.


Zajedno sa članovima ovog udruženja, u zeničkoj bolnici je upriličena posjeta Salihu Kozliću, ratnom vojnom invalidu i bivšem reprezentativcu Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci, koji je nedavno operisan.
Također, upriličena je posjeta Zijadu Duriću, bivšem pripadniku Armije RBiH, ratnom vojnom invalidu i logorašu iz Foče, koji ima želju da se vrati na svoje prijeratno ognjište.

Potpredsjednik je na centralnom šehidskom spomen – obilježju položio cvijeće, te odao počast šehidima.
Infosvijet.net

Back to top button