Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, prisustvovao Maršu mira u Innsbrucku i promociji fotomonografije „Srebrenički put pakla“

Ramiz Salki₩, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je, 7. jula 2018. godine, u austrijskom gradu Innsbrucku, prisustvovao Marレu mira, koji je organizovan povodom obilje゙avanja godiレnjice genocida u Srebrenici.

Marレ mira je organizovao D゙emat Innsbruck i Boレnjaci u Tirolu, a oko 200 u│esnika memorijalnog pohoda je pjeレa│ilo centralnim gradskim ulicama u Innsbrucku. U│esnici, me￰u kojima je veliki broj mladih, nosili su transparente, a na majicama su ispisali natpise kojima poru│uju da se Srebrenica nikada ne smije zaboraviti.

Nose₩i poruke kroz grad, Boレnjaci su podsjetili na najve₩i zlo│in u Evropi poslije 2. svjetskog rata, te hiljadama gra￰ana na prepunim gradskim ulicama poslali poruku da ₩e uvijek レiriti istinu o zlo│inu u Srebrenici.


U memorijalnom pohodu je u│estvovao i potpredsjednik Salki₩, koji se prije polaska obratio prisutnim gra￰anima.

-Godiレnjica genocida u Srebrenici je jedan od najva゙nijih i najbolnijih datuma u historiji naレeg naroda, koju svi Boレnjaci moraju obilje゙avati. Istina o ovom zlo│inu je lekcija koju svi Boレnjaci moraju nau│iti i pamtiti cijeli ゙ivot. Svake godine, レirom Bosne i Hercegovine, ali i svijeta, Boレnjaci i predstavnici drugih naroda i dr゙ava, obilje゙avaju ovaj planetarni zlo│in.
Posebno je va゙no レto se zlo│in obilje゙ava u parlamentima drugih zemalja, レto se sve viレe u レkolama u│i o genocidu, a isto tako, neizmjerno je bitan anga゙man naレih ljudi i manifestacije koje oni organizuju u inostranstvu.
Ovo レto vi radite je svakako jedan dobar primjer kako se njeguje istina o genocidu. Hvala vam レto na ovakav na│in Austrijancima, ali i svim ljudima koji posje₩uju ovu zemlju, prezentujete │injenice o genocidu. Pozivam vas da istrajete i da idu₩e godine na isti na│in i u joレ ve₩em broju obilje゙avate godiレnjicu genocida, ali i druge zlo│ine u Bosni i Hercegovini, poput onih u Fo│i, Viレegradu i Prijedoru. Posebno je ohrabrenje レto se ovdje nalazi veliki broj mladih ljudi. To je garancija da ₩e se godiレnjica obilje゙avati i u narednim godinama, te da ₩emo zlo│in u Srebrenici zauvijek pamtiti, kazao je izme￰u ostaloga potpredsjednik Salki₩.

Nakon Marレa mira, u prostorijama D゙emata Innsbruck, uprili│ena je promocija fotomonografije “Srebreni│ki put pakla”, autora Ahmeta Bajri₩a Blicka, te izlo゙ba njegovih fotografija. Bajri₩ je jedini fotoreporter koji je u julu 1995. godine fotografisao proboj kolone Podrinjaca koji su bje゙e₩i iz Poto│ara stizali na slobodnu teritoriju.

Na promociji je re│eno da je njegova fotomonografije najve₩e fotografsko svjedo│anstvo o genocidu u Srebrenici, koja sadr゙i i fotografije sa svih koletivnih d゙enaza, otkopavanja grobnica, ali i drugih doga￰aja va゙nih za Srebrenicu.
Infosvijet.net

Back to top button