Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, prisustvovao Mimohodu u Rijeci za žrtve genocida i izložbi fotografija o Srebrenici

Na poziv Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Rijeka, potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić, danas je, 9. jula 2018. godine, prisustvovao Mimohodu za žrtve genocida, te izložbi fotografija i promociji fotomonografije o Srebrenici.

Potpredsjednik je najprije danas posjetio izložbu „Srebrenica – Memento“, koja je postavljena na Korzu u centru grada, a na kojoj su postavljene fotografije Ahmeta Bajrića Blicka, koje svjedoče o razmjerama genocida u Srebrenici. Potom, zajedno sa mnogobrojnim stanovnicima Rijeke i predstavnicima vlasti, učestvovao u memorijalnom pohodu u gradu, nakon kojeg su spuštene 23 ruže u more.

Potpredsjednik se obratio učesnicima Mimohoda, ali i prisutnima u Gradskoj vijećnici, gdje je predstavljena fotomonografija „Srebrenički purt pakla“.

-Izložba i mimohod u centru grada i predstavljanje ove izuzetno vrijedne fotomonografije, dokaz su da vi u ovom gradu, na najbolji način njegujete sjećanje na genocid u Srebrenici. To je nama izuzetno važno. Posebno je važno što uz Bošnjake Rijeke, na ovim događajima učestvuju i zamjenik gradonačelnika i zamjenica župana, ali i građani Rijeke drugih nacionalnosti. To nama govori o prijateljskom odnosu prema Bošnjacima u ovom gradu, ali i činjenici da je ovaj grad na strani istine i pravde, jasno pokazujući ko je žrtva, a ko zločinac.
Bilo bi dobro, i mi to očekujemo, da u budućnosti oni, iz čijeg naroda dolaze odgovorni na stravične zločine u Srebrenici, pogledaju ovu izložbu i saznaju istinu, te osude zločince iz svojih redova. Mi želimo individualizaciju zločina, a ne kolektivnu odgovornost.
Ovih dana se u mnogim zemljama širom svijeta obilježava godišnjica genocida, odaje se počast žrtvama genocida, te podjeća na najveći zločin u Evropi nakon 2. svjetskog rata. Manjina su oni koji ne pokazuju dostojanstvo, koji nastavljaju provoditi propalu politiku devedesetih i koji negiraju genocid. Ali, i oni i njihove propale politike, koje sipaju Bošnjacima so na ranu, na kraju će biti poraženi, a Srebrenica će se vječno pamtiti i zauvijek ostati upisana kao jedan od najvećih zločina u svjetskoj historiji, kazao je u svojim obraćanjima potpredsjednik Salkić.
Infosvijet.net

Back to top button