SKANDALOZNO: Dobrodošlica svima koji ulaze u BiH: Veličanje Praljka, “S prijezirom odbacujem vašu presudu. Heroj, a ne zločinac!”

Uznemirena čitateljka Index.ba obratila se našoj redakciji kako bi nas informisala o neprijatnostima na koje je naišla prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu.

Naime, kada se iz Hrvatske uđe u BiH preko graničnog prijelaza Gabela, sa lijeve strane na ogradi jedne od kuća stoji ogroman transparent na kojem piše “S prijezirom odbacujem vašu presudu. Heroj, a ne zločinac!”, uz sliku Slobodana Praljka kojem je u novembru 2017. godine potvrđeno 20 godina zatvora zbog počinjenih zločina nad Bošnjacima tokom rata u Bosni i Hercegovini i udruženi zločinački poduhvat.

“Kada su gužve na graničnom prijelazu i dođete do te kuće i stojite pored toga, gledate, čitate transparent veličanja čovjeka kojem je presuđeno za ratne zločine nad tvojim narodom, nije nimalo prijatno”, rekla nam je zabrinuta čitateljka i dodala da taj transparent stoji na toj ogradi par mjeseci što je mogla primijetiti obzirom da često prolazi tim putem.

Fotografija je uslikana 22. jula 2018. godine kada se vraćala iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, a razmišljala je i kome može da prijavi kako bi se sporni transparent uklonio.

“Ko voli neka to nosi sebi u kuću, niko mu ne brani, ali nije uredu da se stavlja pred sami granični prijelaz gdje svi koji ulaze u BiH imaju priliku da pročitaju”, rekla je naša čitateljka.

Kontaktirali smo i MUP HNK kako bismo zatražili komentar na sporni transparent, međutim, iz MUP-a HNK se nisu javljali na naše pozive.

(Index.ba)

Back to top button