Glumci, književnici, sportisti i novinari kao kandidati na oktobarskim izborima

Foto: N. G./Klix.ba
Nakon što je Centralna izborna komisja BiH (CIK) zvanično verifikovala sve redovne kandidatske liste, evidentno je da je među kandidatima na oktobarskim izborima i znatan broj osoba koje su se godinama bavile muzikom, književnošću, sportom, glumom i drugim zanimanjima, ali sada očigledno žele da politika bude njihovo osnovno zanimanje.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Tako je SDA za Parlament BiH kandidirala bh. glumca Emira Hadžihafizbegovića. On je četvrti na listi koju predvodi Denis Zvizdić.

SDP je također povjerio visoko drugo mjesto na listi za državni parlament pozorišnoj rediteljici Tanji Miletić-Oručević. Nalazi se na listi koju predvodi predsjednik SDP-a Nermin Nikšić. Kada je riječ o Parlamentu FBiH na SDP-ovoj listi je književnik Mile Stojić.

Za Skupštinu KS SDP je između ostalih kandidirao i Želimira Altarca, muzičara i muzičkog kritičara, ali i bivšeg rukometaša Enida Tahirovića.

SBB je na listi za Skupštinu Kantona Sarajevo dao povjerenje glumcu Mirvadu Kuriću koji predvodi listu, zatim tu je i njegova kolegica Jasmina Beri (Jasna Ornela Beri), potom slikar Sulejman Memo Haljevac, glumac Izudin Bajrović, ali i bokser Dževad Poturak.

Za Federalni parlament SBB je kao i prije četiri godine kandidirao bh. glumicu Zanu Marjanović, a sada je na listi i dugogodišnja novinarka Sanela Prašović-Gadžo.

Bivši kapiten nogometne reprezentacije BiH Vlatko Glavaš je na listi DF-a za državni parlament.

Fahrudin Pecikoza, bh. tekstopisac, koji je u prošlom mandatu bio u redovima SBB-a, treći je na listi Nezavisne bosanskohercegovačke liste za Kanton Sarajevo. U istoj stranci na listi za državni parlament nalazi se i Ahmed Švrakić, direktor Hayat produkcije.

Voditeljica s Hayat televizije Mirza Vranj je na listi NBL-a za Parlament FBiH, kao i sportski novinar Sinan Sinanović. Ta stranka je za Skupštinu KS nominovala bivšeg nogometaša i trenera FK Sarajevo Mehmeda Janjoša.

Proslavljeni bh. književnik Abdulah Sidran kandidat je Građanskog saveza za Skupštinu Kantona Sarajevo. Nekadašnji predstavnik BiH na Evroviziji Muhamed Fazlagić Fazla kandidat je zajedničke liste DF-a i GS-a za Parlament FBiH.

I Narod i pravda ima svoje uzdanice kada je riječ o bišim sportistima. Tako će za Parlament FBiH na listi te stranke biti bivši košarkaš Sejo Bukva, dok će kao kandidatkinja Nezavisnog bloka za Parlament FBiH biti proslavljena bh. košarkašica Razija Mujanović.

Kandidat za Skupštinu KS je i MMA borac Denis Stojnić kao član Unije socijaldemokrata, dok je kandidat Naše stranke za Skupštinu KS bivši košarkaš Admir Bukva.

Kompletnu listu kandidata možete pročitati ovdje.

Klix.ba

Back to top button