Sjećanje / Posljednje javljanje Alije Izetbegovića i poruke s bolničke postelje

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na mezarju Kovači danas su obilježene 93 godine od rođenja prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Alija Izetbegović umro je 19. oktobra 2003. godine u 14.25 sati, a u svom zadnjem javljanju za televiziju, iako krhkog zdravlja, uputio je savjete, direkcije i upute za one koji će ostati poslije njega: državnici, politički lideri, stranke, sve Bosance i Hercegovce, narod u BiH i za sve ljude koji su bili vezani za teritoriju koju je on predstavljao, vodio i za nju odgovarao.

Danas 93. rođendan Alije Izetbegovića

Za vrijeme dok je Izetbegović ležao na postelji, posjetila su ga velika imena iz BIH, regije, ali i svijeta. Među njima bio je Bill Clinton, nekadašnji predsjednik SAD.

“Kada me je posjetio Bill Clinton, nismo pričali o politici. Iskoristio sam priliku da mu zahvalim za sve što je uradio za Bosnu i Hercegovinu, po meni Clinton je veliki državnik i čovjek – lijepo lice Amerike”, rekao je tada Izetbegović.

Istakao je i kako ima puno poruka i da ne zna koje bi izdvojio da uputi narodu:

“Bitno je da Bosna opstane, ne znam kako, ali da opstane. Treba da Srbi budu Srbi, Bošnjaci-Bošnjaci, Hrvati-Hrvati, ali da svi budu malo više Bosanci. Treba tražiti pravdu, a ne osvetu, jer osveta pokreće lanac zla koji nema kraja. Vladi bih poručio da pripaze na penzionere tako što će uvesti progresivne poreze na visoke plate jer nije pošteno da neko zarađuje za dan jednu penziju – tako Bosna ne može opstati”, kazao je, između ostalog, Alija Izetbegović, koji je rođen 8. augusta 1925. u Šamcu.

Radiosarajevo.ba

Back to top button