Thaci: Nema podjele Kosova; Haradinaj: Granice se pomjeraju jedino ratom

Predsjednik Kosova Hashim Thaci danas je izjavio kako neće biti podjele Kosova niti autonomije za Srbe.

Na konferenciji za medije kosovski predsjednik je rekao da je pod korigiranjem granica podrazumijevao samo to da se Preševska dolina pripoji Kosovu, ali da istovremeno ne bude podjele Kosova niti autonomije za kosovske Srbe, prenose beogradski mediji.

– Mi treba da učinimo maksimalne napore da na kraju postignemo završni mirovni sporazum. Ja sam opredijeljen da postignemo sporazum i nakon zahtjeva predstavnika Preševske doline predložio sam korekciju granice sa Srbijom, kao jedine mogućnosti za legitimiranje ovih zahtjeva. To podrazumijeva da nema podjele Kosova, niti autonomije za Srbe – kazao je Thaci.

Prema njegovim riječima, korekcija granica podrazumijeva potpuno pripajanje Preševa, Bujanovca i Medvedje Kosovu, što treba da bude transparentan i miran proces između Srbije i Kosova.

Ponovio je da će Kosovo izvršiti obavezu u odnosu na sporazum o Zajednici općina sa srpskom većinom “uz poštovanje Ustava i sporazuma iz Brisela”.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj izjavio je prije toga danas da se granice ne pomjeraju riječima, već jedino ratom.

– Današnja realnost je epilog ratova. Otvaranje teme granica za mene je neprihvatljivo – rekao je Haradinaj u Valoni u Albaniji, gde je u službenoj posjeti, prenose kosovski mediji.

Saff.ba

Back to top button